IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Център за диагностика на онкозаболявания за 19 млн. лв. заработи в Александровска

Новата апаратура гарантира излекуване и живот, каза директорът на УМБАЛ „Александровска“ д-р Костадин Ангелов

15:07 | 08.12.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Директорът на УМБАЛ &bdquo;Александровска&ldquo; д-р Костадин Ангелов (ляво) представя част от новата апаратура. <em>Снимка: БТА</em></p>

Директорът на УМБАЛ „Александровска“ д-р Костадин Ангелов (ляво) представя част от новата апаратура. Снимка: БТА

Център за ранна диагностика и профилактика на онкологични заболявания в УМБАЛ „Александровска“ бе открит днес от премиера Бойко Борисов и здравния министър Петър Москов. Стойността на проекта е 19 млн. лв., от които 16 млн. лв. са осигурени от Европейски фонд за регионално развитие и около 3 млн. лв. са средства от държавния бюджет, 250 хил. лв. са собствени средства на УМБАЛ „Александровска“.

По проекта повече от половината от болницата е модернизирана, закупени са 36 нови апарата, разположени в 12 клиники. Операционната зала вече е интегрирана, тоест позволява извършването на високоспециализирани дейности, извършени по безкръвен начин, което е възможно само. Такива има само в УМБАЛ „Александровска“.

Над 240 млн. лв. са вложени в много болници в България за модерна апаратура, заяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов по време на откриването на новоизградения Център за ранна диагностика и профилактика на онкологични заболявания, предаде Агенция „Фокус”. „Това, което виждате, е плод на сериозни усилия - част от програмата на правителството за модернизиране на българските лечебни заведения. Този процес продължава и през следващия програмен период“, каза Москов.

С висококвалифицираната работна ръка в лицето на докторите и хирурзите и новата апаратура българите ще се убедят постепенно, че няма нужда да ходят да се лекуват в чужбина, посочи премиерът Бойко Борисов по време на откриването на новоизградения Център. „В тази аула можете да наблюдавате най-добрите ни специалисти. Апаратурата е най-добрата в света. Това го казват докторите, аз им вярвам. С тази висококвалифицирана работна ръка, в лицето на докторите и хирурзите и тази апаратура българите ще се убедят постепенно, че няма нужда да ходят в чужбина“, заяви Борисов.

„С новата апаратура лечението приключва с едно влизане в болницата“, каза още Борисов.

Реализирането на проекта за Център за ранна диагностика и профилактика на онкологични заболявания в УМБАЛ „Александровска“ ще помогне на голям брой български пациенти, каза директорът на болничното заведение доц. д-р Костадин Ангелов. „Реализирането на проекта ще помогне на изключително голям брой български пациенти. Годишно през амбулаторните ни кабинети преминават около 250 000 пациенти, от тях 35 000 са лежащо болни, а 3 000 са пациенти със злокачествени заболявания. Годишно се извършват около 7 000 оперативни интервенции, от тях 1 300 са пациенти с онкологични заболявания“, каза той.

По думите му с тази апаратура се гарантира излекуване и живот. „До момента заради липсата на подобен тип апаратура тези пациенти ходеха да се лекуват в чужбина“, каза директорът на болницата.

"В новия програмен период по ОП „Региони в растеж“ ще подкрепим реформата в Спешната помощ", каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която присъства на откриването на новоизградения Център. Тя уточни, че със заделените за тази цел 160 млн. лева почти всички населени места и всички центрове на Спешна помощ ще получат  финансиране. Павлова посочи, че е предвидено да бъдат закупени 400 линейки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още