IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дариткова: Липсва анализ за необходимостта от приватизация на болниците

Болниците от национално значение трябва да бъдат в забранителен списък, смята проф. Григор Горчев

17:17 | 30.06.15 г. 1
Дариткова: Липсва анализ за необходимостта от приватизация на болниците

Липсва достатъчен финансово-икономически, социален, здравен анализ на необходимостта да се върне темата за приватизация на болниците. Това каза пред БНР председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание Даниела Дариткова по повод изваждането на големи болници от забранителния списък за приватизация.

Темата за приватизацията е била допълнително привнесена в Закона за лечебните заведения, каза Дариткова и обясни, че в предварителното обсъждане на Закона не са присъствали текстовете, които са се появили, когато вече е било на ход одобряването на законопроекта от кабинета.

По думите на Дариткова в комисията са очаквали промени, които да касаят Националната здравна карта и дефинирането на по-ясна и равномерно разпределена структура на лечебните заведения, което е в основата на философията на този закон.

„На нас ни липсва и досега достатъчен финансово-икономически, социален, здравен анализ на необходимостта да се върне темата за приватизация. Надяваме се в хода на обсъжданията всичко това да ни бъде предоставено допълнително“, посочи Дариткова.

Председателят на здравната комисия изрази съмнение, че дори и да е възможно, някой би се наел да купи „Пирогов“ или Инфекциозна болница. По-големите тревоги за нея са финансово-правните съображения в закона и съображенията, които касаят възможността за медицинско обслужване.

„Имам и съображения от гледна точка на спешните лекари, които са силно разтревожени от това, че спешните приемни отделения са разположени на територията основно на държавни лечебни заведения и с една такава приватизация те могат да се окажат на улицата“, допълни председателят на комисията. Тя допълни, че финансовите взаимоотношения и консултативните и медицинските услуги са така структурирани в момента по отношение на спешните отделения, че те са изключително обвързани с държавните или общинските болници, в които функционират.

Има много въпросителни относно това дали да се купува на пазарна цена, дали процедурите ще бъдат достатъчно прозрачни, действително ще може ли получените средства да се използват само за лечебна дейност, изброи тя.

Ако законопроектът бъде приет на първо четене в зала, Дариткова ще даде максимален срок за възможност за предложения и за прецизиране на текстовете, за да бъдат направени необходимите анализи. Очаква се проектът на ЗЛЗ да влезе в зала през следващата седмица на първо четене.

Проф. Григор Горчев от Центъра по телемедицина на болницата в Плевен заяви, че приватизацията по принцип е правилен ход, но трябва много внимателно да се помисли кои лечебни заведения да се раздържавят и как.

„Лично мое мнение е, че трябва да има болници, които да бъдат в забранителния списък. Говоря за болници, които са от национално значение. Важно е и дали една университетска болница може да бъде приватизирана, защото там има друг механизъм по отношение на обучението и лечението. Те са по по-друг начин структурирани“, каза Горчев.

Според него в закона трябва да има текст, че приватизираните болници не трябва да променят предмета си на дейност поне няколко години. Защото иначе вместо болница инвеститорът може да построи нещо друго.

„За да се приватизира нещо, все пак трябват средства“, обобщи той възможността лекарите масово да участват в приватизацията на болниците, в които работят. Малко са частните болници у нас, в които са инвестирали лекари или групи от лекари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
ЛИПСВА АНАЛИЗ... Ами ще липсва, дори ще е засекретена всяка информация за "здравната реформа", защото ако гражданята научат истината за това, което им се готви, някой може да пострада тежко физически. Искат хората в мътната вода да си наловят частни болници. В страната на неограничените възможности на мафията всичко става бързо, тайно, по хрумване на главатаря. Да му мислят потърпевшите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още