IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спешните отделения няма да могат да се приватизират

Раздържавяването ще позволи на частния капитал да инвестира в съществуващите лечебни заведения, смята Ваньо Шарков

17:17 | 29.06.15 г.
Спешните отделения няма да могат да се приватизират

Спешните отделения няма да могат да се приватизират, каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков по повод проектозакона за промени в Закона за лечебните заведения, предвиждащ освобождаване на приватизацията на болници, които са в забранителен списък.

Шарков изрази съмнение, че някой би приватизирал болница като "Пирогов", съобщи БТА. Спешните отделения са държавен ангажимент и няма да се приватизират, категоричен бе той.А ко влезе в сила приватизацията на лечебните заведения, ще се даде възможност на частния капитал да инвестира в съществуващите лечебни заведения, а не да прави нови, той.

По информация от в. "Преса" здравният министър Петър Москов предлага 67 лечебни заведения да отпаднат от забранителния списък за приватизация и така да стане възможно раздържавяването на „Пирогов“, Александровска болница, Майчин дом, ИСУЛ, болница „Св.Екатерина“, университетски и многопрофилни болници и др.

Шарков опроверга информацията относно 67 болници, които ще отпаднат от забранителния списък за приватизация. Той посочи, че не знае нищо за такъв списък.

От 2001 г., когато беше забранена приватизацията, досега има построени над 100 болници, но нито една от тях не е общинска или държавна, добави Шарков. По думите му в съществуващите лечебни заведения ще могат да се приватизират отделни отделения от различни инвеститори.

В приватизираните лечебни заведения ще се запази лечебната дейност, увери Ваньо Шарков. Той посочи, че към момента една общинска болница се приватизира и инвеститорът влага в нея 56 млн. лева.

Санаториумите и лечебните заведения за извънболнична медицинска помощ също ще могат да бъдат приватизирани, ако се приемат законовите промени.

По-рано директорът на болница “Св. Екатерина” проф. Генчо Начев коментира, че отдавна е привърженик на приватизацията, която би трябвало да доведе до повече отговорност към финансовото състояние на болниците, стига да е направена по определени правила, така че да не носи негативи. Той смята, че ако неговата болница бъде приватизирана, ще са подобри мотивацията на работещите там – те ще знаят, че възнагражденията им ще са пряко свързани с финансовите резултати.

Здравната комисия в парламента одобри на първо четене предложените от Министерски съвет промени в Закона за лечебните заведения миналата седмица. Така приватизацията на болници и окрупняването им бе одобрено в ресорната комисия от депутатите.

Промените получиха подкрепата на съсловните организации на лекарите, зъболекарите, фармацевтите и професионалистите по здравни грижи. Според Българския лекарски съюз приватизацията трябва да започне постепенно от лечебните заведения в извънболничната помощ, като приватизацията на болниците да стане впоследствие. 

От КТ „Подкрепа“ се обявиха против приватизацията на лечебните заведения. Според синдиката приватизацията ще бъде в ущърб на медиците и се готви скрита приватизация на здравеопазването с цел да се източат неговите ресурси.

ГЕРБ и Реформаторският блок одобриха приватизацията на болниците. От БСП и ДПС се обявиха против заради концентрацията на власт в Министерството  на здравеопазването. Според АБВ е рано за приватизация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още