IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джонас Прайсинг: Назрял е моментът за ново мислене на пазара на труда

Продължаващото учене и развитие на уменията на човешкия капитал са от изключителна важност, смята директорът на ManpowerGroup

13:20 | 01.02.16 г. 1
Джонас Прайсинг: Назрял е моментът за ново мислене на пазара на труда

„Назрял е моментът за пълна промяна и ново мислене на пазара на труда”. Това казва Джонас Прайсинг, председател и главен изпълнителен директор на ManpowerGroup по повод наскоро публикувания доклад на ManpowerGroup „Човешка ера 2.0: силите на бъдещето в действие“.

Докладът описва пазара на труда така: „Висока безработица наред с незапълнени работни места, нарастваща продуктивност със замразени заплати и икономическо възстановяване с намаляващи възможности за кариерно и социално израстване за много хора“. И заключава, че уменията на работната сила не следват темпото на нуждите на бизнеса.

„Не е нужно Човешката ера 2.0 да бъде битка между човека и робота. Създават се нови работни места и много хора имат възможност да поемат по-удовлетворяващи роли, но те ще изискват съответното обучение“, посочва Прайсинг.

Според него имащите, или хората с търсени умения, могат да станат по-продуктивни, използвайки нови инструменти в индустрии като ИТ или инженерство, а заплатите им ще продължат да растат. Но заплатите на нямащите, или хората с нискоквалифицирани или остарели умения, ще останат на едно място или ще намаляват, тъй като този тип работа все повече ще се опростява или автоматизира. 

„Бъдещето е изпълнено с възможности и растеж, но продължаващото учене и развитие на уменията на човешкия капитал са от изключителна важност”, посочва Прайсинг.

Дори безработицата да спадне, това няма да подобри състоянието на българския пазар на труда. За компаниите ще бъде още по-трудно да намерят специалистите, които ще търсят през 2016 г. без адекватни мерки за решаване на проблема с поляризацията на работната сила. Това казва Надя Василева, управляващ директор на Manpower България, Сърбия и Хърватия, по повод доклада, изтъкващ поляризацията на работната сила като основен проблем за пазара на труда.

„Ръст в производството, по-висок износ, повече туристи в България - всичко това ще доведе до повишаване на брутния вътрешен продукт на страната, но липсата на адекватни дългосрочни мерки за облекчаване на дисбаланса между търсенето и предлагането на умения ще е пагубна за икономиката ни”, посочва Василева.

Клаус Шваб, основател на Световния икономически форум, потвърждава думите на Джонас Прайсинг.

„В бъдеще талантът, а не капиталът ще бъде критичният фактор на производството. Това ще доведе до пазар на труда, разделен още повече на „нискоквалифицирани умения с ниско заплащане и на висококвалифицирани умения с високо заплащане, което на свой ред ще доведе до повишаване на социалното напрежение, прогнозира той.

Според експертите тази нова ера на труда ще изисква нови правила и работодателите ще имат нужда от гъвкавост и таланти, за да успеят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Отн.: Не е нужно Човешката ера 2.0 да е битка между човека и роботаТова са абсолютни глупости ..че роботите щели да придобият съзнание, и сдобивайки се с абсолютна власт и автономност щели да ни пленят като роби и да превземат планетата.Истинският проблем не са работите и автономността им -инстинският ни проблем са ограничените енергийни ресурси на земята -даже и да имаме всичките въглища във Вселената, ако не може да горим въглерод повече от определено количество Х, след което възниква реална опасност да срутим цялата биосфера на планетата -все едно, че останалото количество сме го нямали. И сме дотам!В момента имаме един единствен проблем и нищо друго. Проблемът ни е преходът към ниско-въглеродна и безвъглеродна енергетика, и ако не направим този преход просто няма да имаме свободен достъп до достъпна енергия, каквато сме имали досега, и енергийните отношения ще станат толкова изкривени (не че сега са много нормални), че ще деформират и изкривят до неузнаваемост и всичко останало
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още