IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрев: Няма икономическа логика в строителството на "Турски поток"

Дори и проектът да бъде осъществен, България има договор за доставка на руски газ до 2022 година през българо-румънската граница

12:34 | 25.01.15 г. 14
Добрев: Няма икономическа логика в строителството на "Турски поток"

В "Турски поток" няма икономическа логика, но дори и да бъде построен България има договор за доставка на природен газ от Русия с фиксирана входна точка на българо-румънската граница, заяви в ефира на БНТ председателят на енергийната комисия към 43-то Народно събрание Делян Добрев. 

Той припомни, че договорът за доставка на газ между България и Русия е до края на 2022 година. Същевременно и не са обосновани опасенията, че с новия газопровод между Русия и Турция, България ще загуби транзитните такси, които получаваме сега.

Договорът за транзитиране на газ през България пък е до 2030 година и в него е предвидена клаузата "транзитирай или плащай", което означава и „нито една капка газ да не преминава през този газопровод, ни ще получим 90% от таксите до 2030 година”, допълни още бившият енергиен министър. 

Изявленията на политиците не спират дейностите на корпоративно ниво в компанията „Южен поток – България”, заяви Добрев. Той уточни, че от руска страна не се върви към прекратяване на дейностите по този проект и едностранно прекратяване на работата в България по него всъщност би било нарушение на акционерното споразумение.

Добрев посочи, че това е причината и проектът да стои в управленската програма, приета от правителството през миналата седмица. Продължават и да се издават разрешителни за строеж, които не са свързани с големи разходи, но от друга страна в проектната компания „Южен поток – България” се плащат огромни заплати.

Ако България получи официално съобщение за прекратяване на проекта, той веднага ще отпадне от управленската програма на ГЕРБ. „Ако основният инвеститор в лицето на „Газпром” се откаже да строи „Южен поток”, България няма какво да направи, за да се случи този проект”, обясни той и допълни, че в случая нещата не зависят от страната ни в този случай.

За Добрев много важно е България да се съсредоточи в местния добив и проучването на блоковете в Черно море, а не толкова около края на „Южен поток”.

Той коментира и огромните дефицити в енергетиката. "Над 3 млрд. лева са задълженията на НЕК, още 2 млрд. лева има в БЕХ", обясни Добрев и допълни, че дефицитът в системата е по-малък - между 600 и 800 млн. лева, но това са хронично липсващи средства. "Това е една лавина, която ако не бъде овладяна, ще доведе до не много приятни последствия", предупреди той.

Дефицитите в енергетиката не се трупат от електроразпределителните дружества, категоричен беше Добрев. Той посочи, че НЕК продължава да изкупува скъпа енергия от заводски централи без държавата да има ангажименти към тях, както е например  ВЕИ-секторът, който е цел на ЕС, както и дългосрочните договори с централите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 0
ahil
преди 9 години
Дойдоха ГЕРБ на власт и започна както преди увеличи се тока . Започнахме да получаваме двойни сметки за един месец! А господин Добрев който ни вкара в тоя батак тръгнал да обеснява кое бо логично! Логично или не Русия ви каза че Южен Поток няма да има ! По добре си гледай в товето канче ! Оправи България та тръгна да оправя Русия и Турция ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 9 години
Договорът за транзитиране на газ през България пък е до 2030 година и в него е предвидена клаузата "транзитирай или плащай", което означава и нито една капка газ да не преминава през този газопровод, ни ще получим 90% от таксите до 2030 година, допълни още бившият енергиен министър. *** си въобразява че дори тръбата да не минава някой ще плаща такса за несъществуващ обект ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 9 години
Ако основният инвеститор в лицето на Газпром се откаже да строи Южен поток, България няма какво да направи, за да се случи този проектАбе Милер каза ясно и точно тръба през *** няма да има кви разрешителни за строежи се издават кви далавери се заформят просто и ясно тръба нема и край
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 3
vechil
преди 9 години
доста глуповат си ! имаш ли завършен 10 -ти клас? слабоумник
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 3
supertrader
преди 9 години
По скоро истинското начало на ЕС. Ще стане така че Германия ще се отучи да прецаква съюзниците си, руснаците ще забрявят за мръсни игри и ще се разделят с неоправданото си самочувствие и ще се кротнат.А янките ще се наложи бързо да се освободят от дълговете си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 1
hex
преди 9 години
Ей, много ***, много нещо! Първият - "регистриран на 21 Януари 2015 г., политик, Бургас". Вторият, "регистриран на 21 Януари 2015 г., мениджер, Бургас".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 9 години
jeger333, най-учтиво Ви моля, не се месете в мъжките работи!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 9
Nikola666
преди 9 години
Договор до 2022?Какво значи някакъв си договор за руснаците. Парче тоалетна хартия. Сигурност може да има само когато се сключват договори с цивилизовани партньори, не с ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 6
Коба
преди 9 години
Краят на ЕС наближава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 14
kandid
преди 9 години
Абе *** плаща ли още... и да плаща скоро руплите ще почнат да се бавят, а мааалко след това и ще пресъхмат... кофти е да си ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още