IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Договорът за добросъседство между България и Македония беше подписан в Скопие

Очаква се това да е първа стъпка към развитието на инфраструктурата, обмен на стоки, услуги и капитали

15:08 | 01.08.17 г. 2
<p>
	Премиерът Бойко Борисов бе посрещнат в Скопие от македонския си колега Зоран Заев. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group </em></p>

Премиерът Бойко Борисов бе посрещнат в Скопие от македонския си колега Зоран Заев. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Договорът за добросъседство между България и Македония беше подписан в Скопие от българския премиер Бойко Борисов и македонския му колега Зоран Заев.

България и Македония направиха историческа стъпка напред, отворихме път за стабилност и развитие на двете държави и Балканския регион, заяви Зоран Заев.

„Това е взаимен успех и принос за политическа стабилизация на двете държави и региона. Македония и България показаха отговорност към своите граждани“, допълни той. И отбеляза, че се отваря шанс за икономическото развитие на двете държави, за развитието на инфраструктурата, обмен на стоки, услуги и капитали.

Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че подписаните два меморандума (за развитието на железопътните връзки между София и Скопие и за сътрудничество в областта на природния газ бел. а.) са изключително важни, защото транспортният коридор номер 8 е връзката, която присъединява целите Балкани.

Премиерът посочи, че коридорът дава излаз не само по оста север – юг, но и възможност всяка балканска страна да развива бизнес и туризъм.

ЖП линията трябва да се изгражда едновременно в двете страни. Газовата връзка ще даде възможност на Македония да купува газ от европейския газов хъб, а ние ще го транспортираме, каза Борисов.

Борисов очаква положителна реакция след подписването на договора.

Дали сме си сметка, че това ще остави младите хора на Балканите, ще вдигне конкурентоспособността, ще ни направи силни, независими и значими. Решихме да гледаме напред и съм убеден, че след 10 години резултатите от днешната среща ще бъдат видни и за двете държави. Защото терминът „заедничка история“ (както наричат в Македония общата история – бел. авт.) обединява и дава перспективи, а не разделя, каза Борисов.

Преди подписването българският премиер бе посрещнат в Скопие от Зоран Заев с тържествена военна проверка и изпълнение на двата химна, съобщи репортер на Bulgaria ON AIR.

Днешното събитие се случва след дълги години очакване договорът да стане факт и ден преди 2 август, когато се отбелязват 114 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание.

Утре ще бъдем заедно, каза по повод тази дата Борисов.

Ставаме още по-добри приятели, каза още Заев.

На въпрос за мненията срещу подписването на договора, зададен от македонски журналист, Борисов попита: „Какво постигнахме досега, като нямаше договор?“. По думите му, давайки тон за политическа стабилност и политическа зрялост, днешното събитие дава перспектива.

„Критики имаше и в България, много от моите опоненти казваха - защо е нужно? Това приятелско ли е, добросъседско ли е, носи ли перспектива“, попита още той и отбеляза, че критиките са част от демокрацията.

Договорът не е насочен срещу никой, той е само за добро, каза Борисов и се извини на гражданите на Скопие за предприетите мерки за сигурност.

Предстои ратифицирането на договора от двата национални парламента. В България договорът бе подкрепен единодушно от депутатите, но в Македония имаше протести.

Пълния текст на договора можете да видите в Dnes.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Тава е
преди 6 години
Като цяло добре, ама малък повода за размисъл:"...два меморандума (за развитието на железопътните връзки между София и Скопие и..."За това ли бяха ликвидирани ЖП заводът, БДЖ се разпродава....а да огромни комисионни за внос от Гемания!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
lubenmark
преди 6 години
Защо не подписахте договора за Южен поток?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още