IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДПС предлага механизъм за увеличение на всички пенсии от 2018 г.

Проект на КСО залага вместо швейцарското правило да се прилага модифициран вариант, който да отчита по-значимо ръста на средния осигурителен доход

17:40 | 06.10.17 г. 2
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

ДПС предлага механизъм за увеличение на всички пенсии от 2018 г. чрез прилагане на нова формула, представляваща модифицирано швейцарско правило. Това става ясно от проект за изменение на Кодекса за социално осигуряване (КСО), внесен в Народното събрание от депутати от парламентарната група.

Народните представители от партията предлагат промяна в съотношението между ръста на осигурителния доход и ръста на потребителските цени за предходната година от 50/50 на 75/25. Това означава, че ще се прилага модифициран вариант, който да отчете по-значимо ръста на средния осигурителен доход. 

Това би довело до индексация на пенсиите от 1 юли 2018 г. с около 5,4% и тежест на една година осигурителен стаж с коефициент 1,187. При среден размер на пенсиите на един пенсионер 341 лева това ще доведе до средно увеличение на пенсиите с около 18 лева.

Прогнозата за индексацията на пенсиите от 1 юли 2018 г. при ръст на инфлацията от 1,2% и ръст на средния осигурителен доход с 6,8% ще доведе до индексация с 4% и увеличение на тежестта на една година стаж от 1,126 през 2017 г. на 1,171 през 2018 г.

Необходимият финансов ресурс за тази нова формула за 2018 г. е в размер на около 290 млн. лева. В проекта се посочва, че средствата могат да бъдат компенсирани от увеличението на осигурителните вноски във фонд „Пенсии“ с 1% от 1 януари догодина, както и от очаквания ръст на минималните осигурителни доходи с 3,9% и от увеличението на минималната работна заплата от 460 лева на 510 лева.

Така ще се увеличат пенсионните доходи на всички пенсионери по формулата за изчисляване на размера на пенсията, но вече според осигурителния принос и през индивидуалния коефициент, посочва се в мотивите към проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
MyPr0gres
преди 6 години
Пенсиите са важни и разбира се са много ниски, но ако продължаваме така няма да има кой да издържа пенсионерите. Нека също се помисли за данъчни облекчения (и то по-сериозни) за млади семесйства с две и повече деца - пак подчертавам данъчни облекчения, а не помощи и добавки. Едва ли ще коства кой знае колко много, но ще е в голяма полза и мотивация за младите семейства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
крас
преди 6 години
ЗАГЛАВИЕТО БИ ТРЯБВАЛО ДА Е : "ДПС настоява за увеличението на осигурителните вноски във фонд Пенсии с 1% от 1 януари догодина" !!!Откъде иначе ще вземат пари за да осигурят безпроблемното съществуване на представляващият партията РОМСКИ ЕЛЕКТОРАТ?!Над 900 хиляди са с пенсии по БОЛЕСТ.Колко от тях са роми и колко са наистина болни. РАЗБИРА СЕ, ЧЕ РОМИТЕ НЕ СА ВИНОВНИ!ВИНОВНА Е СИСТЕМАТА ПОЗВОЛЯВАЩА ПОДОБНО ПОВЕДЕНИЕ. ЧАСТ ОТ ТАЗИ СИСТЕМА СА И ВНОСИТЕЛИТЕ НА ПРОМЕНИТЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още