IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата може да изкупува общински гори догодина

Бюджетът за изкупуване на частни горски терени се очаква да бъде увеличен

15:30 | 07.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Догодина държавата ще продължи с въведената скоро практика да изкупува частни гори и е възможно да бъде обявена процедура и за общински парцели. Това каза на конференция в рамките на годишната среща на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) зам.-министърът на земеделието доц. Георги Костов.

"Тази година бюджетът за изкупуване на горски парцели беше около 700 хил. лв. Догодина очаквам да бъдат предвидени около 2-2,5 млн. лв.", уточни той.

„Държавата ще изкупува основно гори на физически лица и когато приключим, вероятно някои горски предприятия може да обявят изкупуването на малки по площ нерентабилни общински гори”, каза Костов. 



По повод тазгодишната процедура за изкупуване на частни гори той каза, че още не е приключила оценката на предложенията, но държавните гори ще се увеличат минимум с 250 ха.

Костов обясни на кметовете, че ще бъдат изкупувани и изсечени горски терени, които после може да бъдат залесени.

Той съобщи още, че наредбите за горските мерки по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 ще бъдат готови през първото тримесечие на 2017 г. и ще бъдат отворени през второто.

Зам.-министърът посъветва кметовете да подготвят проекти за залесяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още