IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавната агенция за метрологичен надзор е проверила над 3500 язовира

Издадени са почти 12 хил. предписания

18:35 | 13.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: община Кърджали</em></p>

Снимка: община Кърджали

От началото на годината инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) са проверили 3 508 язовира, което е приблизително 70% от общия брой в страната. Проверени са основни язовири и тези с повишени рискови стойности, съобщи Агенцията.

По-рано днес Прокуратурата съобщи, че възлага на ДАМТН проверка на язовирните стени, която трябва да приключи до края на ноември тази година. 

От Агенцията уточняват, че допълнително са извършени 392 извънредни проверки по сигнали или в резултат на усложнена метеорологична обстановка. Издадени са 7 акта за неизпълнени предписания - два в София област (на общините Костинброд и Сливница), един за област Видин (община Брегово), а останалите са в област Враца (общините Враца и Хайредин - два броя).

До момента са издадени почти 12 хил. предписания за язовири на територията на цялата страна - за отстраняване на констатирани нередности от различен характер, като по-голямата част от тях нямат пряко отношение към технологичната и конструктивна сигурност на язовирните стени и съоръженията към тях.

Агенцията допълва, че ще проверява приоритетно язовирите, които са с по-висок риск за населението, като „Рогозен-1“ и „Бързина“, както и тези, изградени на реките с отток към границите ни с Гърция и Турция.

Към момента са издадени две предписания за трайно извеждане от експлоатация на язовири в община Средец (област Бургас), както и такива за понижаване на водните нива до кота “мъртъв обем” на 35 язовира в цялата страна.

В началото на 2016 г. ДАМТН пое държавния контрол на язовирните стени и съоръженията към тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още