IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една пета от българите теглят кредит за коледни подаръци

Средният размер на сумата е 336 лв., показва проучване

10:56 | 23.11.15 г. 7
<p>
	<em>Снимка: freeimages.com</em></p>

Снимка: freeimages.com

Една пета от българите са вземали заем за коледни подаръци досега, като средният размер на сумата е 336 лв. Това показват резултатите от международно проучване на агенция IPSOS за дружествата „Профи кредит“, в което са взели участие 4 хил. души от Полша, Чехия, Словакия и България.

В същото време мнозинството от анкетираните отговарят, че изразходват под 150 лева за подаръци за Коледа.
24% харчат между 60 и 100 лв., 20% - между 100 и 150 лв., 16% отделят между 150 и 200 лв., 14% планират между 200 и 300 лв., 13% пазаруват за над 300 лв. 3% отделят под 30 лв., а 2% от анкетираните не купуват коледни подаръци.

„Важно е да не се поддаваме на коледната шопинг истерия. Кредитите трябва да се вземат, за да се удовлетворяват значими потребности. Няма смисъл да задлъжняваме излишно и за да направим Коледата си по-пищна, да си разваляме цялата година“, предупреждава Ондржей Локвенц, глобален маркетинг директор на дружествата на компанията в Европа.

Според изследването българите са най-отворени към идеята да купят коледни подаръци на разсрочено плащане. Двадесет и три процента от тях вече са го правили, а 35% споделят, че биха се възползвали от подобна услуга.

Останалите 42% споделят, че по-скоро биха избегнали разсрочване на плащането за коледни подаръци. В сравнение с останалите страни, този процент е най-висок при чехите (71%), следвани от словаците (63%) и поляците (56%).

Други любопитни изводи от проучването разкриват, че българите оставят купуването на подаръците за последния момент – през декември, когато 50% от запитаните отделят време за покупка на коледни подаръци. Един от трима (33%) българи избира деня точно преди Бъдни вечер за целта.

До ноември с коледните приготовления са готови само 13% от българите. Подобна е ситуацията и при поляците, като единствената разлика е, че едва 17% от тях чакат до деня преди Бъдни вечер, за да пазаруват. В Чехия и Словакия картината изглежда по различен начин, като съответно над половината от чехите (58%) и словаците (53%) искат да избегнат коледната лудница и купуват подаръците до края на ноември.

Процентът на българите, които пазаруват в електронни магазини, не е малък – 62%, но в сравнение с другите страни в проучването е по-нисък. Най-често по интернет българите купуват играчки (44%), дрехи (41%), книги (39%) и електроника (36%), казва Онджрей Локвенц.

В Словакия и в Полша повече от три четвърти от хората купуват подаръците за коледните празници през интернет, а Чехия е лидер, където този процент достига  84%, показва проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 1
mpy_yordanov
преди 8 години
Не им се занимава с мислене, не с бумащина. Както държавата не смее да ореже полицаите, така и бай Иван е свиканл да си пие и да си харчи и да има нова плазма. А да и постоянните ремонти и пребоядисване и освежаване и пристрояване...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Били бедни българите пък не спират да теглят кредити при възможно най-лошите условия. Това е поведение на извънредно глупав човек с много ниска финансова грамотност. Кредита би трябвало да е инструмент за инвестиране и забогатяване, а не просто за харчене или кеф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
Pivoley
преди 8 години
Като са опряли до това положение една година ще пропуснат коледните подаръци. А и най-вероятно са опряли до това положение, като следствие на поредица от грешни действия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
Pivoley
преди 8 години
Като цяло, коледните подаръци (особена за възрастни) са една ненужна суета. Много по-разумно е тези средства да се насочат за стабилизиране на собственото финансово състояние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
sdar
преди 8 години
Лесно се говори, когато не си опрял до подобно положение. Истината е, че дори и финансово грамотни хора постъпват така когато изпаднат в подобно положение. Причината може да е различна, но обикновено на хората не им се занимава с бумащина, особено за сравнително дребни суми. Но това е само реално последствието, реалната и основна причина е мизерията у нас, ако нямаше толкова и увеличаваща се мизерия, нямаше да има и такъв пазар за бързите кредити. Плашещото е, че мизерията расте с огромни темпове, особено в провинцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
mpy_yordanov
преди 8 години
Тези кредити са само за пълни неграмотнициЕто например при лихва от 10% годишно (при бързите е къде по-голяма) ви дават 10 000 лв. на кредит, но реално ви дават само 3 270 лв. или 3 пъти по-малко (67% по-малко).Вместо да взимаш кредит, спестявай 3-4-5 месеца, вноските, които би давал по кредита и ще имаш повече разполагаеми пари. Взимайки кредит, се обричаш на мизерия.Тук е обяснено с проста математикаhttp://zaparite.blogspot.bg/2015/03/10-000-3-270-67.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
MZ/X
преди 8 години
Взимането на потребителски кредити е признак на ниска финансова култура! Лихвите по тези кредити са толкова високи, че дори в 12-24 месечен период значително намаляват общата сума, която може да се харчи за потребление или спестяване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още