IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти прогнозират 5-6% ръст на туризма през зимния сезон

Лятото постави рекорд по плащане на данъци в туризма и най-голям е приносът на курорта Слънчев бряг, съобщи Благой Рагин

12:47 | 12.10.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bulgaria ON AIR</em></p>
<div style="position: absolute; top: -1000px; height: 1px; overflow: hidden;">
	Bulgaria ON AIR<br />
	<br />
	Прочети още на: <a href="http://www.bgonair.bg/sutreshen-blok/2016-10-12/ochakvame-5-6-rast-na-zimniya-sezon-spryamo-minalata-godina">http://www.bgonair.bg/sutreshen-blok/2016-10-12/ochakvame-

Снимка: Bulgaria ON AIR

Bulgaria ON AIR

Прочети още на: http://www.bgonair.bg/sutreshen-blok/2016-10-12/ochakvame-

„Летният сезон беше добър, записванията за зимния вървят изключително успешно. Очакваме увеличаване на балканските пазари, както и на руски туристи. Като проценти ориентировъчно ще имаме ръст от 5-6% спрямо миналата година“, прогнозира Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма в ефира на Bulgaria ON AIR по отношение на рекордния ръст в туризма у нас за 2016 г.

Той съобщи, че над 6 милиона чуждестранни туристи са посетили България през годината.

"Ръстът в туризма не е само заради това, че имаме толкова много гости. Тази година е рекорд по плащане на данъци", посочи в ефир Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. "Най-критикуваният курорт „Слънчев бряг“ е рекордьор по плащане на данъци, на 21 ноември ще получи награда и ще го посочим като позитивен пример за принос в бюджета.“

Туристическият експерт отново напомни проблема с недостига на кадри - готвачи, сервитьори, бармани, аниматори, туроператори.

„Ние ще ги обучим, но не можем да ги задържим", посочи Рагин и обясни, че в дискусии с представителите на бранша и министерствата на туризма и образованието се обсъждат идеи по какъв начин да стане това.

Константин Занков обясни, че за туристическите кадри трябват практически насочени обучения не само в гимназиите, но и във висшите учебни заведения.

„Тяхното обучение трябва да се прогнозира дългосрочно, по програми за стажове за студентите“, предложи той.

Благой Рагин отново напомни, че България трябва да се рекламира като туристическа дестинация целогодишно, като се помисли за популяризиране на курортите ни, защото всеки лев, инвестиран в реклама, се връща тройно.

Във връзка с идеята в бъдеще да няма "миниваканции" със сливането на почивни дни и отражението на промяната върху туристическия бранш Занков прогнозира, че ще има отлив на българи, които ще почиват в чужбина, и съответно за туроператорите, които организират пътувания извън страната.

"От гледна точка на вътрешен и входящ туризъм - ще видим, времето ще покаже", заключи той.

Вижте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
lareman
преди 7 години
не виждам смисъл да получават награда затова .че са започнали да си плащат данъците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още