IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП отпусна 2 млн. евро на България за щетите от наводненията миналото лято

България, Румъния и Италия ще получат общо 66,5 млн. евро обезщетения

18:31 | 07.07.15 г.
ЕП отпусна 2 млн. евро на България за щетите от наводненията миналото лято

България, Румъния и Италия ще получат общо 66,5 млн. евро обезщетения за покриване на част от разходите по спешните мерки за справяне с наводненията през 2014 г. От тези средства за България са предвидени близо 2 млн. евро, съобщиха от пресслужбата на Европейския парламент.

Помощта се осигурява от Фонд „Солидарност“ на Европейския съюз и днес бе одобрена от ЕП. Помощта беше одобрена с 667 гласа „за“, 31 „против“ и 11 въздържали се.

Средствата от Фонд „Солидарност“ на ЕС ще се използват за възстановяване на щетите върху публичната и частната инфраструктура, частните домове, бизнеса, селското стопанство, околната среда и културното наследство, нанесени от наводненията през лятото на 2014 г.

Съветът на ЕС вече одобри отпускането на средствата, по-голямата част от които (56 млн. евро) са за Италия. Румъния получава близо 8,5 млн. евро.

Европейската комисия още през април взе решение Фонд „Солидарност” да изплати 1,98 млн. евро за преодоляване на щетите след тежките наводнения през лятото на 2014 година в Мизия.

Европейската комисия вече отпусна 10,5 млн. евро от фонд „Солидарност“ за покриване на част от спешните мерки за преодоляването на щетите.

Фонд „Солидарност” е с бюджет от 541 млн. евро за 2015 година. За миналата година имаше остатък и така средствата, които могат да бъдат разпределени през тази година, са 895 млн. евро. Каква финансова помощ ще бъде отпусната на отделните държави, се определя въз основа на общата стойност на преките щети от бедствието, описани в заявлението на съответната държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още