IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ дава икономическата комисия в НС на БСП

Преговорите за председателските места текат в пакет с тези за областните управители

17:38 | 20.11.14 г.
ГЕРБ дава икономическата комисия в НС на БСП

Преговорите за това коя партия да вземе ръководството на парламентарните комисии продължават до последно. Въпреки че консултациите текат от седмици, все още няма финализиран краен вариант за разпределение на постовете, научи Dnes.bg от депутати в парламента.

Шефовете на комисиите трябва да бъдат избрани следващата сряда, но за титулярите все още се спори.

Най-желана се оказва комисията по енергетиката. Апетити за нея имат освен ГЕРБ и Реформаторите, и Патриотите. Депутатите на Борисов преговарят тя да бъде поета от бившия министър Делян Добрев, РБ я искат за Мартин Димитров, а ПФ – за лидера на НФСБ Валери Симеонов.

Везните клонят към Добрев, но все още решение няма, твърдят депутати.

Според тях именно разпределението на местата начело на комисиите е една от причините Патриотичния фронт да заплашва да оттегли доверието си към кабинета. За да бъдат удовлетворени националистите, се очаква да получат новата постоянна комисия за контрол над ДКЕВР.

Според последния вариант на списъка с разпределението на комисиите ГЕРБ взема правната комисия, начело на която ще застане бившият общинар Данаил Кирилов. Начело на здравеопазването ще бъде бившият министър Десислава Атанасова, на образованието – бившият зам.-министър Милена Дамянова.

ГЕРБ ще ръководи и външната комисия, а за нейни шефове се спрягат бившият зам.-министър на отбраната Валентин Радев и адмирал Пламен Манушев.

Димитър Лазаров от ГЕРБ най-вероятно ще оглави новата постоянна комисия за контрол над спецслужбите. Красимир Велчев пък се очаква да наследи Мая Манолова начело на комисията за връзки с гражданските организации. Менда Стоянова остава начело на комисията по бюджет и финанси.

Според последните разчети Реформаторите ще получат вътрешната комисия, начело на която ще застане Атанас Атанасов, транспортната – с шеф Гроздан Караджов, земеделската – за Румен Христов, и регионалната – за Найден Зеленогорски.

Петър Кънев от БСП се очаква да стане председател на икономическата комисия в парламента, Михо Михов от АБВ – на отбраната, а Светлин Танчев от ББЦ – на комисията за контрол на еврофондовете.

Преговорите за председателските места в парламента текат в пакет с преговорите за областни управители. Реформаторите настояват да получат големи градове като София-град, Варна и Бургас, но все още не е ясно на какво точно ще се съгласи ГЕРБ. АБВ пък настоява за двама губернатори.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още