IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ със заявка за прозрачно управление, БСП - алтернатива

Димитър Главчев ще е председател на парламента, негови заместници са Цвета Караянчева, Валери Жаблянов, Явор Нотев, Нигяр Джафер и Веселин Марешки

11:45 | 19.04.17 г. 3
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

ГЕРБ ще се стреми към отговорно и прозрачно управление на държавата, БСП ще бъде алтернатива - политическа и управленска. Това заявиха лидерите на двете най-големи парламентарни групи в новия парламент в първите си изказвания от трибуната на 44-тото Народно събрание.

Предсрочният вот на 26 март, след оставката на второто правителство на Бойко Борисов, нареди пет партии в парламента – ГЕРБ, БСП, Обединените патриоти, ДПС и новата формация на Веселин Марешки "Воля". Най-много народни представители има партията на Бойко Борисов – 95, след тях се нарежда групата на БСП с 80, Обединените патриоти с 27, ДПС с 26 и "Воля" с 12.

Днес 240-те депутати от тези политически сили положиха клетва и обещаха във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа в присъствието на президента Румен Радев, вицепрезидента Илияна Йотова, служебния премиер Огнян Герджиков и министрите му, патриарх Неофит и представители на други вероизповедания, дипломати, служебни министри.

Първият пленарен звънец по традиция удари най-възрастният депутат. Този път честта се падна на Тома Томов от БСП. Той подкани народните избраници да се регистрират и откри заседанието, след като пултовете си отчетоха 234 депутати.

ГЕРБ ще се стреми към отговорно и прозрачно управление на държавата, заяви лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов във встъпителното си слово пред новия парламент.

„Ние сме първа политическа сила, българските избиратели ни подредиха така, че никой да не може да управлява самостоятелно. Това предполага управленска формула със здрава основа”, заяви от трибуната Цветанов.

Той подчерта, че партията влиза отново в парламента със заявка за пълен управленски мандат. „Няма място за политически рекет в Народното събрание. Добре ще е подобна порочна практика да остане в миналото”, каза той.

Цветанов посочи, че за ГЕРБ управлението не е самоцел. "Ние получаваме силна управленска енергия само при развитие на държавата. При застой не е етично да се управлява напук и на всяка цена, каквито примери помним в управлението на БСП и ДПС", каза Цветанов по адрес на опозицията. Управлението е синоним на развитие и просперитет, а не на безскрупулно задържане на властта, допълни той. 

Цветанов посочи някои акценти в бъдещата работа на партията - образование, здравеопазване, отбрана, външна политика. По думите му правителството ще работи за по-тясно сътрудничество между България, НАТО и Европейския съюз.

Българският народ е мъдър и винаги усеща фалша в политиката. България е парламентарна република и ни предстоят 4 години съвместна работа. България е над всичко, завърши словото си Цветанов.

„БСП за България“ е опозиция в 44-тото Народно събрание, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от трибуната на парламента в словото си пред новите депутати.

По волята на народа „БСП за България“ е втора политическа сила, заяви Нинова и подчерта, че левицата ще бъде алтернатива на ГЕРБ - политическа и управленска.

Близо 1 милион българи вярват, че „БСП за България“ носи промяната, няма да ви предадем в 44-тото Народно събрание, обърна се към избирателите на левицата тя. Като надпартийни интереси Нинова посочи националната сигурност на България и единен Европейски съюз.

Корнелия Нинова заяви, че БСП иска обединена, силна и солидарна Европа.

Лидерът на БСП призова за национално съгласие по демографската криза и отчете, че няма разделение по цвят и партия пред опасността да изчезнем като народ.

Като управленска алтернатива БСП ще настоява за икономика не на монополи, а на малък и среден бизнес, защита на българското земеделие.

Нинова посочи, че още тази седмица партията внася няколко законопроекта и искане за изслушване на КЕВР, за да се разбере в чий интерес работи комисията.

Левицата ще подкрепи ГЕРБ за увеличението на учителските заплати, но според нея това няма да реши проблемите в образователната система. По думите й без инвестиции в наука, култура и духовност няма как да се постигне голям напредък.

Сериозна алтернатива БСП ще бъде в политиката по доходите и борбата с бедността, заяви още Корнелия Нинова. Тя посочи, че на предложението на управляващите за 200 лв. пенсия БСП внася алтернативно предложение за преизчисляване на всички пенсии.

Нинова заяви, че внасят и предложение депутатските заплати да се замразят.

Не успяхме да спечелим избори 2017, но състезанието не е приключило. Намираме се на полувремето. Продължаваме по пътя, който очертах. Продължаваме промяната и тя ще стане, завърши Нинова.

Съпредседателят на Обединените патриоти Валери Симеонов изброи подробно постигнатото от неговата парламентарна група в 43-то Народно събрание.

Той обяви за приоритети следните дейности, залегнали в програмната стратегия, подписана от ГЕРБ и Обединени патриоти: продължаване на възраждането на българската икономика, въвеждане на принципа на мълчаливото съгласие от страна на администрацията, ограничаване на лицензионните и разрешителни режими.

Като други приоритети той посочи: засилен следприватизационен и следконцесионен контрол, антимонополно и антикартелно законодателство.

Симеонов посочи още продължаване на реформите в енергетиката с искане за прекратяване на дългосрочните договори на ТЕЦ Марица Изток 1 и ТЕЦ Марица Изток 3, удължаване на живота на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“, ускоряване на проучванията за нефт и газ в Черно море, контрол върху разходите на държавните енергийни предприятия, контрол върху договорите за изкупуване на високоефективна електроенергия, върху ВЕИ, недопускане на неизгодни за страната енергийни договори.

Като приоритети той изброи още обвързване на социалните помощи с посещението на детски градини и училища, с трудова заетост, както и увеличаване на минималните пенсии.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ подчерта важността на българското председателство на ЕС.

„Нееднократно предупреждавахме, че разделението в обществото, езикът на омразата трайно разрушават демокрацията, доверието в институциите и държавността като цяло“, каза той и призова „да върнем нормалността в политиката и държавното управление“.

Той заяви, че е необходимо „ да се сложи край на разделението, на омразата, на деструктивното поведение като цяло“.

А ДПС по думите му няма да подкрепят присъствие на "крайни национализми" в управлението. Той освен това заяви, че преговорите за съставяне на кабинет се водят "на тъмно".

Лидерът на партия „Воля“ Веселин Марешки призова за повече морал, почтеност и прагматизъм в политиката, да се върне авторитетът на НС и народните представители.

Да направим едно стабилно правителство, което да работи в пъти по-ефективно от всички правителства досега, с цел да се работи за просперираща държава, каза той от парламентарната трибуна.

От името на ГЕРБ Цветан Цветанов предложи за председател на парламента Димитър Главчев. Той бе избран със 157 гласа „за“, 81 „въздържал се“ и нула „против“.

За зам.-председатели бяха избрани: по предложение на ПГ на ГЕРБ - Цвета Караянчева, по предложение на БСП - Валери Жаблянов, по предложение на патриотите - Явор Нотев, предложената от ДПС Нигяр Джафер, предложеният от ПГ на „Воля“ Веселин Марешки.

Снимки от 44-тото Народно събрание вижте в нашата галерия. 

Вижте повече в материала на Bulgaria ON AIR!

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
справедлив1
преди 6 години
от 7милиона избиратели 1 милион са мъдрите а какви ли са останалите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
ceneto
преди 6 години
тия не могат ли по по-бърз начин да съставят правителство, нали са си същите, кво се мотат ще дойде пак време за оставка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 6 години
те обещаха и да не вдигат данъците и дясно управление ... а получихме точно обратното, та некак си не ви вярвам вече :)fool me once, shame on you,fool me twice, shame on me !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още