IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Герджиков: Трябва да имаме план за влизане в предверието на еврозоната

Служебният премиер ще излъчи еврокомисар при липса на редовно правителство след изборите

11:49 | 16.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

България трябва да даде ясен знак, че ние искаме да влезем в предверието на еврозоната – ERM II. Трябва да имаме план за влизане в този най-интимен кръг на Европейския съюз (ЕС), затова е необходима политическа воля. Това заяви служебният премиер Огнян Герджиков по време на публична дискусия "Бъдещето на Европа и българското председателство на ЕС", организирана от ПанЕвропа България, Представителството на Европейската комисия в България и Дипломатическия институт към МВнР.

Той декларира още, че ако след изборите България не съумее да излъчи своевременно правителство, трябва служебното правителство да излъчи еврокомисар, съобщи БТА.

“И аз поемам отговорността за това", коментира служебният премиер. "ЕС е многопластов, затова и отговорът на въпроса каква Европа искаме, не може да бъде даден изведнъж и наведнъж.”

Той е убеден, е България трябва да участва в анализа на предложените сценарии за бъдещето на Стария континент със своя критичен прочит какво печелим и какво губим от всеки модел.

“Когато говорим за ядро и периферия, това е разговор не за география, не за борба за печалба, това е разговор за собствените ни амбиции, за готовността да ускорим развитието си, за отговорността ни към българските граждани, които неизменно заявяват подкрепа за европейското ни членство", посочи той. "Всеки политик, който дръзва да говори срещу европейското обединение, е обречен на политическа гибел.”

Герджиков напомни, че ЕС е запазена марка на мира и интеграцията, а визията за бъдещето на Европа си представя като съединени европейски щати.

Той отбеляза, че “целта на държавите в ЕС трябва да е обединена Европа, но обединени в многообразието”.

Вижте още във видеото на Bulgaria On Air:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още