IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският холдинг "Телио" влезе в спор с Министерството на правосъдието

Причината е системата за комуникация в затворите у нас

17:42 | 16.09.16 г.
Германският холдинг "Телио" влезе в спор с Министерството на правосъдието

Германският холдинг „Телио“ влезе в спор с българското Министерство на правосъдието заради системата за комуникация в затворите. Холдингът, който е представляван у нас от „БиВифон България“, разпространи съобщение, че е „шокиран от отношението на българските власти“.

Компанията информира, че обслужва комуникациите във всички затвори, поправителни домове, затворнически общежития и десет от арестите в България. Дружеството заявява, че през годините на три пъти е намалявало цените на телефонните разговори, без това да е изрично упоменато в договора.

На практика инвестицията в технологиите е изцяло на компанията, като държавата само предоставя местата за монтаж на телефоните и своите изисквания за качество и поддръжка, казва инвеститорът.

„Отправяли сме неколкократно запитвания до Министерството на правосъдието относно продължаването на партньорството ни. Подадохме своевременно нашата оферта за продължаване на договора до Министерството. В нея сега се съдържат редица подобрения и още по-добри условия от тези в съществуващия договор. Винаги сме изявявали желание да се явим на търг, защото по закон такъв трябва да бъде организиран. Вместо отговор, получихме предизвестие да изключим системата“, казва генералният директор на „Телио“ за Централна и Източна Европа Габор Немет.

Компанията твърди, че системата им е заменена „само за няколко дни от друг оператор, вероятно местен, без да бъде обявен прозрачен и професионален търг“. И твърди, че досега е инвестирала 2 млн. евро в системата.

В отговор Министерството на правосъдието съобщи, че „БиВифон България“ има 10-годишен договор с Министерството, който изтича на 19 септември т.г.

„Договорът е сключен с изпълнителя без никаква процедура през 2006 г. въпреки наличието на нормативни изисквания (ЗОП), изискващи конкуренция и прозрачност при възлагането на услуги с обществени средства. През годините, във връзка със сигнали за редица нередности, са отправяни запитвания от различните ръководства на Министерството до Агенцията за обществени поръчки, до Сметната палата, до Администрацията на Министерския съвет, и всички еднозначно са отговаряли, че възлагането трябва да се извърши по начин, осигуряващ истинска конкуренция“, се казва в съобщението.

Предстои откриването на процедура, която да даде възможност при условията на пазарно състезание да се постигнат добри условия и ниска крайна цена на услугата, тъй като стойността на разговорите се заплаща от лишените от свобода, допълва правосъдното министерство.

В становището се цитира омбудсманът Мая Манолова, която констатирала през март по време на проверка в женския затвор в Сливен, че „цената на една минута към всички фиксирани мрежи в страната е 0,23 лв. срещу 0,05 лв. навън. Цената на минута към всички мобилни мрежи е 0,38 лв. срещу 0,29 лв. навън".

Междувременно правото на лишените от свобода на телефонна връзка ще бъде осигурено чрез обществена телефония до провеждането на публична, прозрачна, равнопоставена процедура при условията на свободна и лоялна конкуренция, казват от Министерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още