IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: С 5% са намалели даренията в България през 2015 г.

Над 108 млн. лв. са дадени за благотворителност, най-големите дарители остават фондациите

17:18 | 07.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Дарените частни средства от фондации, компании, физически лица и еднолични търговци за промяна на средата в България през 2015 г. са над 108,08 млн. лв. Това е спад на даренията спрямо предходната година с 5% (или с 5,2 млн. лева), сочат данни от годишния анализ на Българския дарителски форум.

За втора поредна година най-големите дарители за страната остават фондациите - български и международни.

Даренията от тях възлизат на над 54,8 млн. лева и това е спад с 18% спрямо предходната година. Следват ги компаниите с близо 46,38 млн. лева, което представлява ръст от 22%.

Едноличните търговци са дарили малко над 510 хил. лв. По данни на НАП се наблюдава ръст с 5% на сумите на декларираните дарения от ЕТ спрямо 2014 г., но има спад с 13% на броя дарители еднолични търговци. Запазва се тенденцията те да подкрепят неправителствени организации, здравни и лечебни заведения и други специализирани институции.

Физическите лица са дарили близо 6,38 млн. лв., като обемът се формира от декларираните данни пред НАП и дарителските обаждания и SMS по данни от мобилните оператори. Спрямо 2014 г. се регистрира спад от 19% в дарените суми от физически лица.

Сред най-сериозните мотиви за индивидуалните дарители са значимостта на каузата и личното, емоционално обвързване с конкретен проблем или кауза. През 2015 г. повече хора обръщат съзнателно внимание на ползата от дарението и очаквания ефект, отбелязват от дарителския форум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:12 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още