IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гълъбинов: Липсата на квалифицирани кадри е проблем за чуждите инвеститори

Това, от което има нужда управлението на България, е една по-различна гледна точка, смята финансистът

15:46 | 10.03.16 г. 5
Гълъбинов: Липсата на квалифицирани кадри е проблем за чуждите инвеститори

Липсата на квалифицирани кадри в България представлява проблем за чуждестранните инвеститори, а това ще бъде проблем за икономиката в бъдеще и трябва да се намери решение. Това каза финансистът Румен Гълъбинов в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира също и дуалното образование, както и механизмите и ефектите от стимулирането на частното потребление.

Това, от което има нужда управлението на България, е една по-различна гледна точка. Според Гълъбинов фокусът от публичното потребление трябва да се премести към публично-частните партньорства, частните инвестиции. По негови думи има нужда от пропазарно, пропредприемаческо мислене.

„Имаме доста да наваксваме. България постига напредък, но той не е достатъчен по линия на кохезията. Съседна Румъния прави 3,8% ръст“, каза Гълъбинов, коментирайки икономическите дисбаланси в развитието на България по повод доклада на Европейската комисия.

„В доклада на основните три неща, които се коментират, са бюрокрация, корупция и макроикономически дисбаланси. Първите две са хронични, а за макроикономическите проблеми се говори в няколко направления. Първо – България успява да удържа дефицита си под 3%, но все още е в дефицит. България успява да държи дълга си под 60% от БВП, но в същото време последните две години имаме рязко увеличаване на външния дълг особено в частния сектор, при междуфирмените задължения“, заяви той.

Гълъбинов обърна внимание и че ЕК ни напомня, че се възстановяваме бавно по отношение на преките чуждестранни инвестиции и че в доклада не се обръща достатъчно внимание на дисбалансите на пазара на труда.

Акценти от участието на Румен Гълъбинов вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 2
redcretin
преди 8 години
Просто вече не става с лозунга "дайте да дадем", нито с ленински съботници :)България има всичко - но и нещо в излишък - червените крадци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Казано просто държавата трябва да инвестира във ВЕИ а не частници и се видя какво стана досега и естествено държ.банка с ниска лихва за частният бизнес а парите ще дойдат от осветляване на икономиката ,спиране на кражбите през бюджета и прогресивно и семейно облагане с цел бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1711968085748085и държ.банки с ниски лихви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 3
Repoman
преди 8 години
Ами нормално е да липсват квалифицирани кадри у нас.1. Образованието ни е на световно ниско ниво, държавата хич не я интересува да се грижи за такива неща като образование. Нъл сме вече демокрация, тя държавата вече е над тези неща, не е комунизъм, че държавата да се грижи за образованието у нас. Тя държавата вече само трябва да събира пари от данъците, друго не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
''фокусът от публичното потребление трябва да се премести към публично-частните партньорства, частните инвестиции'' - не мисля ,че правилно защото за да има растеж трябва да се увеличи крайното търсене на държавата и гражданите а търсеното се увеличава като се увеличи покупателната способност тоест става по два начина - с кредитиране и разпределение в смисъл достойно заплащане на труда и т.н. обяснил съм подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713491132262447
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още