IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И комисията за отнемане на незаконно имущество влиза в новото антикорупционно бюро

Звеното ще може да иска разкриване на банковата, застрахователна и данъчна тайна и ще разполага с достъп до Централния кредитен регистър

12:41 | 02.03.16 г.
И комисията за отнемане на незаконно имущество влиза в новото антикорупционно бюро

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество също ще бъде включена в новия единен антикорупционен орган – Национално бюро за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Това е предвидено в редактирания вариант на антикорупционния законопроект, който правителството е обсъдил на днешното си заседание, посочва се в съобщението.

Първоначалните планове предвиждаха антикорупционният орган да обедини Комисията за конфликт на интереси, Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (т.нар. БОРКОР) и звеното в Сметната палата.

Първият опит за прокарване на законопроекта за борба с корупцията, подготвен от вицепремиера Меглена Кунева, беше неуспешен. При гласуването му в пленарна зала законопроектът беше подкрепен само от депутатите от ГЕРБ и Реформаторския блок. Партньорите им от Патриотичния фронт и АБВ, както и ДПС, се въздържаха при гласуването, а БСП Лява България и Атака гласуваха против, като обвиниха управляващите, че се опитват да създадат „орган за политически рекет“.

След фиаското в пленарна зала Кунева започна да работи по промени в законопроекта. Днес той ще бъде предоставен на четирите парламентарни групи от мнозинството – ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ. Престои текстът да бъде предложен за междуведомствено съгласуване и за обществено обсъждане, посочва се в съобщението на правителствения пресцентър.

Директорът на бъдещото антикорупционно звено и четиримата му заместници ще се избират от парламента, предвиждат текстовете. Бюрото ще има териториални структури, а служителите ще му минават тестове за почтеност, включително и проверки с полиграф.

Бюрото ще може да получава съдействие и информация от държавните органи, органите на местното самоуправление и местната администрация, юридически лица и от граждани, предвижда законопроектът. То ще може да иска и разкриване на банковата, застрахователна и данъчна тайна, като ще разполага с достъп и до Централния кредитен регистър на БНБ.

Кръгът на лицата, които обхваща законът, са лицата, заемащи висши държавни и други длъжности, лицата, имащи правомощия по разходване на публични средства, както и офицерите от висшия команден състав на въоръжените сили. Предвижда се те да подават вече само една декларация за имущество и интереси пред единния орган, вместо различните декларации, подавани сега пред различни органи.

По отношение на магистратите е предвидено те да подават декларации за имущество и интереси към Инспектората към ВСС, който да използва софтуерната система и методите на бъдещия антикорупционен орган. При установяване на несъответствия инспекторатът ще сезира бюрото за извършване на по-задълбочена проверка на имущественото състояние на магистратите.

Разширява се и кръгът на обстоятелствата, които лицата, заемащи висши публични длъжности, ще трябва да декларират. Те ще трябва да посочват чуждо недвижимо имущество и чужди превозни средства, подлежащи на регистрация, на стойност над 10 хил. лв., които трайно ползват (т.е. за период по-дълъг от три месеца).

Запазва се задължението за деклариране на имуществото и доходите на съпрузите и ненавършили пълнолетие деца. Новост в закона е задължението за деклариране на имуществото и доходите и на лицето, с което задълженият е във фактическо съпружеско съжителство.

Задълбочени проверки ще се образуват при несъотвествие при проверката на декларацията за имущество и интереси над 20 хил. лева, при влязло в сила решение за конфликт на интереси и при сигнал или медийни публикации с достатъчно данни, преминали през предварителна проверка. Предвидени са допълнителни гаранции срещу възможна злоупотреба със сигналите.

Законопроектът предлага промени в процедурата по отнемане на незаконно придобито имущество. Предлага се значителното несъответствие между имуществото и нетния доход да е 120 хил. лв., а не както досега – 250 хил. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още