IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илияна Цанова е номинирана за висок пост по плана Юнкер

ЕП има някои опасения заради липсата на опит на бившия български вицепремиер

12:40 | 06.10.15 г. 1
Илияна Цанова е номинирана за висок пост по плана Юнкер

Европейската комисия и Европейският парламент са изправени пред сблъсък заради издигането на бившия български министър Илияна Цанова като предпочитан от ЕК кандидат за заместник-управляващ директор на инвестиционния фонд на ЕС за 315 милиарда евро, известен като плана Юнкер, пише американското електронното издание Politico.

Изборът на Цанова, която е служител на Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон, ще ядоса евродепутатите, някои от които изразиха опасения във връзка с липсата на опит на бившия български вицепремиер в работата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), отбелязва авторът на статията.

Парламентът няма правомощия да избира кандидатите. Може само да одобрява или отхвърля предложенията на "Ръководен борд", съставен от представители на ЕИБ и Комисията.

Информирани източници твърдят, че изборът на Цанова е наложен на ЕИБ от Еврокомисията в замяна на одобрението на кандидатурата на Вилхемл Молтерер за управляващ директор. Молтерер е бивш австрийски десноцентирстки министър на финансите, работил в ЕИБ и близък до председателя й Вернер Хойер.

Бордът е съобщил за избора си на Цанова с имейл късно в петък. Сега парламентът има до четири седмици да проведе изслушване за потвърждение, очертаващо се като напрегнато, с членовете на икономическата комисия, който да одобрят или отхвърлят Цанова.

Вчера Европейската комисия потвърди пред изданието предложенията на Молтерер и Цанова за двете топ позиции, но отказа коментар.

Малко вероятно е изслушването да бъде по време на пленарното заседание в Страсбург тази седмица. Според представители то ще бъде в Брюксел другата седмица.

Между 2013 и 2014 година Цанова е вицепремиер на България, отговарящ за управлението на средствата от ЕС при две служебни правителства, се припомня в публикацията.

Според наблюдатели в Европарламента Цанова може да се приеме от някои депутати като компромисен кандидат. Същите твърдят, че ЕИБ е искала да даде поста на испански представител, но отстъпила, след като евродепутатите отхвърлили кандидатурата при неофициално предварително изслушване на 22 септември. Мнозинството членове на експертна комисия в ЕП са подкрепили италианеца Алесандро Карано от ЕИБ.

Цанова е отказала да коментира пред Politico, докато не приключи процесът.

Евродепутати, ангажирани в процеса, казват, че 38-годишната Цанова има подкрепата на заместник-председателя на ЕК Кристалина Георгиева и на българското правителството.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
iivanoff
преди 8 години
"Вие сте прости и ние сме прости" и за това, ще правим заедно каквото ни наредят, пардон - "се случи" де ;)))Криза - криза, разтеж - разтеж! Вие ще се правите, че ни управлявате, а ние ще се правим че ви вярваме. Е, някои ви вярват, но пък вие нали сте местните "Богоизбрани тарикати" - хем нищо не зависи в театъра от вас, хем театъра е направен предварително да изглежда, че всичко правите вие. :)))Че сте нахални да заемете "тарикатските места" е очеизвадно, че сте безкруполни да правите каквото ви кажат - също, но че сте прости ви се губи - нали? Аз затова съм го написал последно - него последно ще го разберете :))))))Никъде по света в който общо сме подчинени, няма слуги оставени да се плодят на воля! Ако това на което се надявате беше вярно, то целия свят щеше да е населен само с разплодени слуги. Но, нека вашата проба в безкрайността, да е най-дългата :)))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още