IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексът на производствените цени с трети месечен ръст през първото шестмесечие

През юни годишният спад на общите производствени цени се забавя до 4,5%

11:36 | 29.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

През юни общият индекс на цените на производител в промишлеността* се повишава за втори пореден месец и за трети път от началото на 2016 г., след като спадът на годишна база се забави.

В шестия месец на 2016 г. съставният показател, изчисляван от индексите на цените на вътрешния и на международния пазар, претеглени със структурата на оборота, се повишава с 0,6% на месечна база, разкриват актуалните данни на Националния статистически институт (НСИ). За сравнение – през април месечното покачване бе от 0,2%.

По сектори НСИ отдава месечния ръст на по-високите цени в преработващата промишленост с 1%, докато спад на цените статистиката регистрира в добивната промишленост и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ от 2,5% и 0,2% на месечна основа, съответно.

Изменение на общия индекс на производствените цени в България (2001 г.-юни 2016 г.)

Графика: Tradingeconomics.com

Все пак през юни общият индекс на производствените цени се понижава с 4,5% спрямо юни 2015 г. Темпото е по-бавно спрямо отчетения през май най-голям годишен спад от 2009 г. насам.

На годишна база най-голямо е понижението на цените при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - от 5,4%, следвано от преработващата промишленост с 4,3% и в добивната промишленост с 4,2% на годишна база.

У нас цените на производител се повишават с 0,4% на месечна база след ръст на цените в преработващата и добивната промишленост – от 0,7% и 0,1%, съответно, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ няма изменение. На годишна основа спадът е ограничен до 4,2%.

В подсекторите на преработващата промишленост увеличение на цените спрямо май НСИ наблюдава при производството на основни метали (+3,2%) и на напитки (+0,7%). Намаление на цените има при производството на химични продукти (с 2,1% спрямо май) и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели (-0,9%).

В чужбина цените на производител се повишават с 0,8% на месечна база. И тук годишното понижение е ограничено до 5% спрямо предходните 7,8 на сто. В преработващата промишленост месечният ръст на цените е от 1,3%, а годишното намаление – от 5,3%.

Спадовете спрямо юни 2015 г. се дължат на по-ниските цени при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон с 9,4% и на основни метали с 8,8%.

* Индексите на цените на производител измерват средното изменение на цените на промишлените продукти, произвеждани и продавани от българските предприятия. Информация за изчисляване на индексите се получава от месечните изследвания на цените на производител на вътрешния и на международния пазар. За оценка на индексите се извършват наблюдения на базата на постоянна извадка от групи продукти, която е представителна за цялото производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още