IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в природата носят значителна възвръщаемост

Разходите за поддържане на зоните в "Натура 2000" са около 6 млрд. евро годишно, а социално-икономическите ползи от това възлизат на между 200 и 300 млрд. евро

10:03 | 05.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Инвестициите в природата имат значителна възвръщаемост, казва в интервю за БТА Юрген Мюлер, началник на кабинета на еврокомисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела. Мюлер е в София за форума "Бизнес и биоразнообразие: възможностите в Натура 2000", който се проведе във вторник.

За пример той посочва разходите по поддържането на зоните в "Натура 2000" в 28-те страни членки на Европейския съюз, които възлизат на около 6 млрд. евро годишно. В същото време, по думите му, социално-икономическите ползи от това възлизат на между 200 и 300 млрд. евро годишно.

Инвестициите в природата имат значителна възвръщаемост, защото природата предлага множество икономически ползи, които не се вземат предвид, когато говорим за опазването й. Често пъти на него се гледа само като на разход, без да се смятат ползите, отбелязва Мюлер.

Пример би бил инвестиция в опазването на природата с икономически ползи, като пречистването на вода за градовете. При наличието на защитени зони, около София например, разходите за изкуствено пречистване на водата, които са икономически значителни, се елиминират.

Според Мюлер малките и средните предприятия (МСП) имат значителна роля за запазването на биоразнообразието, защото стремежът е към интегрирани проекти, в които всички страни - екоорганизации, икономически оператори, граждани, местни и национални власти - работят заедно.

Основно МСП са ангажирани в проекти за опазване на природата и извличат ползи от тях. Често това са фермери, лесовъди, и т.н. Те предоставят решения, като полагат устойчиви грижи за природата, а тези инвестиции на свой ред носят обществени ползи.

По думите му големият бизнес също има роля, защото има по-лесен достъп до финансиране. Те често са партньори по някои проекти в контекста на тяхната социална и корпоративна отговорност.

Често за малките и средните предприятия е много по-сложно да намерят финансиране от финансовите пазари и банките, посочва Мюлер. Европейските фондове предоставят такава възможност, особено ако няколко предприятия се групират в проект, като българо-швейцарския проект "За Балкана и хората", който получи наградата "Натура 2000" на Европейската комисия в категория "Социално-икономически ползи за 2016 година".

Подобни проекти имат за цел да покажат, че бизнесът и природозащитниците могат да постигнат баланс въпреки своите често различни виждания за икономическото развитие и опазването на природата, коментира той.

Често се гледа на опазването на природата като на разход, което е причина първата реакция на бизнеса да е негативна, отбеляза Мюлер. Той казва, че има много добри примери за умни и напълно природосъобразни инвестиции, които носят ползи за големите компании.

Инвестициите, свързани с водата, са един пример, който е приложим и за други промишлености.

"Ние се стремим да ги убедим в ползите, а не да работим срещу тях. Политиката ни е да сложим всички страни на масата и да търсим общи решения. Нужно е бизнесът, без значение голям или малък, да инвестира в опазването на природата", казва Мюлер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още