IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия е готова да ни окаже помощ в борбата с корупцията

Рим предлага софтуер, който обхваща всички финансови операции в държавата и противодейства на финансовите престъпления, корупцията и организираната престъпност

21:14 | 13.07.17 г.
<p>
	Българският президент Румен Радев (вляво) и италианският Серджо Матарела (вдясно). <em>Снимка: Президентство на България</em></p>

Българският президент Румен Радев (вляво) и италианският Серджо Матарела (вдясно). Снимка: Президентство на България

Италия е готова да ни окаже помощ в борбата с организираната престъпност и корупцията, съобщи президентът Румен Радев пред журналисти в Рим след срещата му с италианския си колега Серджо Матарела, предава БТА.

Италия е разработила задълбочен модел в тази област и силен софтуер, който обхваща всички финансови операции в държавата. Той се използва за противодействие на финансовите престъпления, корупцията и организираната престъпност.

От италианска страна са готови да предоставят на България безвъзмездно този софтуер и да помогнат на наши експерти, обясни Румен Радев. Той уточни, че вече няколко държави са взели този софтуер и там започват да се усещат чувствителни резултати. 

Ще предложим на министъра на правосъдието, на правителството и на съдебната власт възможно най-скоро да бъде определена експертна група, която да дойде на място и да й бъде подробно разяснена цялостната система в Италия за борба с организираната престъпност, а после да се прецени доколко можем ние да приемем този модел, коментира Радев. Надявам се това да бъде един успешен проект, посочи държавният глава. 

Сред основните въпроси, обсъдени от двамата президенти днес, е била мигрантската криза. България и Италия защитават позицията, че Дъблинското споразумение е дълбоко несправедливо към държавите на „първа линия“ и че трябва да се търси нова система, която да отчита спецификата и проблемите на тези страни.

Според Румен Радев има шанс да бъде променено Дъблинското споразумение. Държавите от Централна и Северна Европа все повече виждат, че трябва да направим така, че да защитим всички заедно и солидарно нашите външни граници и да окажем много по-голяма помощ точно на държавите от първа линия, мотивира се българският президент.

Председателството ни на Съвета на ЕС също е било сред темите на срещата. Можем да разчитаме на пълната подкрепа на Италия по много основни теми, посочи Румен Радев. Той отбеляза също, че имаме и безусловната подкрепа за членството в Шенген. 

На въпрос българският президент коментира, че заплаха за председателството могат да бъдат единствено действията и бездействията на българските власти. Той изрази надежда, че в оставащото време ще бъдат загърбени скандалите. 

Президентите на България и на Италия са разговаряли и за икономическите аспекти на сътрудничеството между двете държави. Двамата са изразили задоволство, че двустранният стокообмен между България и Италия е над 4,2 млрд. евро.

Италия продължава със своите инвестиции у нас, отбеляза Радев и посочи, че трябва да положим по-големи усилия за намаляване на административната тежест и на лицензионните ограничения и да предоставяме по-добри условия за бизнеса.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още