IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборите в Европейския съюз, които може да отворят вратата за Русия

Макар да потвърждават ангажимента си към ЕС, двете най-големи партии в България казват, че ще съживят икономическите връзки с Русия, пише Bloomberg

13:02 | 24.03.17 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Макар да потвърждават ангажимента си към Европейския съюз, двете най-големи партии в България казват, че ще съживят икономическите връзки с Русия, за да спечелят избирателите, чувстващи се предадени от блока след десетилетие членство, коментира българските избори Bloomberg.

Социалистите, които са рамо до рамо с ГЕРБ преди предсрочните парламентарни избори в неделя, стигат дори по-далече, с предложение за премахване на санкциите срещу правителството на президента Владимир Путин. 

Обвинена в намеса на изборите от САЩ до Франция, Русия е по-топло приета в България. България все още е най-бедната страна членка на ЕС и реториката за алтернативна икономическа посока резонира в страната, обхваната от корупция и опасения около мигрантите. Вотът подклажда напрежение и с Турция, която България обвинява в намеса, за да засили влиянието си.

„Проруската реторика печели сред онези кръгове избиратели, които включват хора, разочаровани от социалния модел“, казва Огняк Минчев, председател на Transparency International в България, по телефона. „Те лесно биват убедени в манипулация, която премахва ролята на ЕС и НАТО в развитието на България, и вярват на евразийската алтернатива“.

Според проучване на Алфа Рисърч, проведено между 20 и 22 март между 1033 души, ГЕРБ печели 31,7% от избирателите, а БСП – 29,1%.

И двете партии се възползват от недоволството, че ЕС не е донесъл просперитет: съседна Румъния също се присъедини към ЕС и се разраства по-бързо. Но икономиката е спъната от провала на борбата с корупцията, която е най-лошата в ЕС според Transparency International. Партията „Да, България“, която се обяви срещу корупцията, може дори да не премине 4-процентовия праг за влизане в парламента.

ГЕРБ и социалистите казват, че съживяването на руските енергийни проекти ще стимулира икономиката, пише Bloomberg. Те включват тръбопровода "Южен поток" за доставка на природен газ към Южна Европа, отложен през 2014 г. заради опасения около конкуренцията в ЕС, както и АЕЦ "Белене", която е на пауза от 2012 г.

Социалистите казват, че санкциите на ЕС срещу Русия, за които е нужно одобрението на всички 28 страни членки, удрят индустриите, като например строителния сектор. "Обединените патриоти" – националистически алианс с подкрепа от около 10%, която е потенциален партньор на двете големи партии, споделят тази позиция.

„Всички искат да привлекат избирателите, които виждат Русия в положителна светлина“, казва Руслан Стефанов, директор на икономическата програма в Центъра за изследване на демокрацията в София. „След изборите те отново ще започнат да обясняват как България е част от НАТО и от ЕС“.

Ползите от блока са ясни, припомня изданието. България е получила европейски средства на стойност 11 млрд. евро от 2007 до 2013 г., за да подобри магистралите и жп линиите си. В същото време доходите на домакинствата са се удвоили през десетилетието до 2016 г., сочи Институтът за пазарна икономика. ЕС купува две трети от износа на България спрямо 1,5% от Русия. Около 49% от българите възприемат блока положително.

Русия обаче не е единствената гореща тема.

"Обединените патриоти" предизвикаха спорове тази седмица, когато блокираха границата с Турция, за да спрат автобусите, които водят български емигранти, за да гласуват за партията, която според тях е свързана с президента Реджеп Тайип Ердоган. 

Изправени пред третите предсрочни избори за последните 5 години, много избиратели са изтощени: социологическите проучвания сочат, че една пета възнамеряват да си останат у дома. За тези, които ще отидат до урните, политическата програма на вътрешно ниво – социалистите искат да въведат прогресивно данъчно облагане, а Борисов цитира балканското безпокойство като основа за икономическа и политическа стабилност – е засенчена.

„За съжаление, двете водещи теми в предизборната кампания са Турция и Русия“, казва Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 7 години
кой е глyпака имаме консесус отдавна и това си ТИ... Ергодан нема да иде никъде, успокой се! Нито има сили, нито има възможности, моето прдположение е че до 5-10 години ще има независима кюрдска държава ако продължа в тоя дух, или ще бъде заст ... пардон, или отстранен от власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
ЕС не може да спре никого , щото няма с какво ...пък и България дали е част от Турция , или от ЕС , не е толкова важно за Брюксел...важно е Ердоган да не им създава проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Е и като си част от ЕС , Меркел ли ше спре Ердоганя да иде оттатък Пазарджик...или викаш Видин е далече ! Тъй че глупакът си ти , ама нищо ново...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 7 години
ние сме част от ЕС, бе глyпaк .... стига си ни продавал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
За съжаление, двете водещи теми в предизборната кампания са Турция и Русия, казва Борисов.Работата е там , че май трябва да избираме дали да сме с Русия , или да сме част от Турция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
Hahoto
преди 7 години
Огняк Минчев хахаха не е ли Огоньок Минчев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 4
khao
преди 7 години
защото от кремъл им плащат зада го обсъждат ... за всеки по грамотен е ясно че не можеш да съживиш нещо дето не е било живо.... най силната пета колона е тук и за това сме най зле от целия бивш соц. блок.... но и по големи сатрапи сме надживявали, та те така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 7
StraightForward
преди 7 години
Ами както навремето АНДРЕЙ КАРЛОВИЧ ЛУКАНОВ, подари цялата БЪЛГАРСКА ЕНЕРГЕТИКА НА ЕДИН ХОЛДИНГ !!! ОТ КОИТО ИЗЛЕЗЕ И ДПС И ДОГАН И КАКВИ ЛИ ОЩЕ НЕ ЧУДОВИЩА!!! МУЛТАЦИ РАЗНИ!!!МОЖЕ ЛИ 90% ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА НА ТАЗИ СТРАНА ДА СЕ УПРАВЛЯВА ОТ АГЕНТИ НА МОСКВА И ДА Е РУСКА !??? ТА ВИЕ НЯМАТЕ ДЪРЖАВА!???? НА ТИЯ ИЗБОРИ СИ ПРОЛИЧА МНОГО ЯСНО!?? КОИ И КАК Е ДЪРЖАВАТА С ТЯ ВИ И ХИБРИДЕН ПРЕЗИДЕНТ!??? КРИЗИ СЛЕД КРИЗИ И КАТАРЗИСИ ВИ ЧАКАТ И ПАК НЯМА ОПРАВИЯ!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 9
StraightForward
преди 7 години
СИТУАЦИЯТА С КРИМ, МОЖЕ ДА ОТКЛЮЧИ СЛЕДВАЩИ ТАКИВА КРИМОВЕ В МАКЕДОНИЯ, ВЪВ БЪЛГАРИЯ, НЕ СЛУЧАЙНО РУСИЯ Е ИНВЕСТИРАЛА ТУКА И ТАМ ДОСТА ПАРИ !!! ЩЕ ПРАВИ КАКВОТО СИ ИСКА С ХИБРИДНА ДЪРЖАВА КАТО БЪЛГАРИЯ !???МОЖЕ ЛИ ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ ДА ВИ ПРЕДЛОЖАТ ПЕЕВСКИ ЗА ШЕФ НА ДАНС ИЛИ ЩЕЛИ МОЩНИ ГРУПИРОВКИ ДА ПРЕВЗЕМАТ ДЪРЖАВАТА, И ДА НЕ ПОМНИТЕ ПОСЛЕДВАЩИТЕ КТБ !!! УЖАС... ТАКАВА ЖАЛКА СЪДБА СИ ЗАСЛУЖАВАТЕ !??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 13
StraightForward
преди 7 години
КОГАТО РУСИЯ ВЪРНЕ КРИМ ЩЕ ПРЕГОВАРЯМЕ ЗА НЕЩО СИ С ТАЗИ ИЗОСТАНАЛА И БЕДНА ДЪРЖАВА !???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още