IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жалба спря търга за изграждане на националната е-платформа за обществени поръчки

Електронизацията на обществените поръчки е сред основните обещания на управляващите

12:13 | 19.09.16 г.
Жалба спря търга за изграждане на националната е-платформа за обществени поръчки

Обществената поръчка за изграждане и въвеждане на централизирана национална електронна система за обществени поръчки, която Агенцията за обществени поръчки (АОП) публикува миналия месец, е спряна заради жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), показва справка в регистъра на антимонополния регулатор.

Офертите трябваше да бъдат отворени в началото на октомври, като предвиденият бюджет е малко над 5,5 млн. лева. До решаването на спора обаче процедурата се спира, а впоследствие срокът за подаване на предложения за изграждането на системата би трябвало да бъде удължен.

Жалба срещу решението на Агенцията да стартира поръчката е подала фирмата „Си Ай Ти“ ЕООД. Жалбата е входирана миналата седмица.

Пълната електронизация на всички процеси, свързани с обществените поръчки, е едно от ключовите обещания на правителството в план за действие на България за участие в Глобалната инициатива "Партньорство за открито управление". Планът беше приет през юли.

Крайният срок за пускането на централизираната национална електронна система за обществени поръчки беше планиран за средата на 2018 г. Пак оттогава се планираше и въвеждане на проверки на участниците в търгове над определени стойности, така че да се разкриват реалните им собственици.

Процесът по подготовка на системата тръгна през юли т.г., когато АОП публикува техническата спецификация за платформата. От нея става ясно, че системата ще е задължителна за използване както от публичните, така и от секторните възложители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още