IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът осигури средства за международните туристически изложения през 2017 г.

Правителството увеличи с 4,2 млн. лв. бюджета на Министерството на туризма

18:32 | 16.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министерският съвет прие постановление, с което увеличи с 4,2 млн. лв. утвърдения със Закона за държавния бюджет за 2016 г. максимален размер на разходите, които Министерството на туризма може да поеме. Промяната се налага заради предприетия нов подход от министерството при планиране на рекламата на туризма на страната, съобщават от пресслужбата на кабинета.

В началото на тази година се утвърди програма за национална туристическа реклама през 2017 г., която дава възможност за своевременно и ефективно планиране на дейностите за представяне на България на международните пазари. 

В мотивите към решението се посочва, че изминалата туристическа година е показала, че увеличените средства за реклама са довели до много добри резултати, като увеличеният брой туристи през 2016 г. и повишението на приходите в сектора.

С по-високия бюджет ще се даде възможност да бъдат запазени добрите локации на българските национални щандове на туристическите изложения и страната ни ще получи ключово място при изграждането им в началото на 2017 г.

Постановлението няма да доведе до пряко или косвено въздействие върху държавния бюджет.

Правителството одобри и допълнителни разходи по бюджета на Министерството на правосъдието в размер на 89 579 лв. Със средствата, планирани в централния бюджет, се възстановяват изплатени от МП обезщетения по одобрени с осем решения на МС приятелски споразумения и едностранни декларации във връзка с жалби в Европейския съд по правата на човека.

Министерският съвет одобри и вътрешно компенсирани промени на утвърдените разходи по области на бюджетни програми по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“ за 2016 г. Със спестени средства от програма „Администрация” се обезпечава ресурс за уреждане на неизпълнени разчетни взаимоотношения от 2014 г. между ДФ „Земеделие“ и ДФ „Земеделие“ – Разплащателна агенция.

Утвърдени бяха и вътрешнокомпенсирани промени по бюджетите на министерствата на финансите и на труда и социалната политика.

С 10 млн. лв., неразходвани по програмите на МФ „Управление на ликвидността” и „Администрация” са увеличени разходите на Националния компенсационен жилищен фонд. С тях ще бъдат изплатени част от натрупаните задължения за левови компенсации на граждани, притежаващи многогодишни жилищно-спестовни влогове и включени в окончателни списъци при общините, след придобиване на жилища или започнали изграждането на такива.

С вътрешнокомпенсираните промени по бюджета на МТСП се гарантира осигуряването на пълния размер средства за изплащане на всички отпуснати целеви помощи за отопление за сезон 2016/2017 г., месечните добавки за социална интеграция, както и на целевите помощи за покупка и ремонт на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия.

С промените се обезпечава и дейността на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда” и Агенцията за социално подпомагане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още