IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът отпусна допълнително 20 млн. лв. за ваксини

Средствата са за неимунизирани лица от миналата година

12:30 | 16.03.16 г.
Кабинетът отпусна допълнително 20 млн. лв. за ваксини

Министерският съвет одобри допълнителни разходи от 20 млн. лв. за ваксини по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2016 г.

Средствата са за заплащането на ваксини за изпълнение на националния имунизационен календар за годината, съобщават от пресцентъра на правителството.

Министерството на здравеопазването поиска допълнителните средства с мотив, че през 2014 г. и 2015 г. министерството не е успяло да осигури необходимите количества ваксини заради неявяване на кандидати по обществените поръчки. Според ведомството особено критично е било положението с 5- и 6-компонентните ваксини, с които се имунизират новородени от 2-рия месец след раждането. 

Основна имунизация с тази ваксина до края на 2015 г. се осъществяваше единствено благодарение на дарение от Турция на 100 000 дози 5-компонентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б като резултат от сключено междуправителствено споразумение за дарение, посочиха още от МЗ.

С допълнителните средства за ваксини неимунизирани лица ще бъдат ваксинирани през 2016 г.

Ваксините за задължителни и целеви имунизации и реимунизации и биопродуктите за постекспозиционна профилактика се закупуват ежегодно за нуждите на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още