IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво следва след подписването на договора между България и Македония?

Очаква се документът да допринесе за разширяването на транспортните връзки и комуникациите между двете държави

11:29 | 01.08.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay


Договорът за добросъседство между България и Македония ще рамкира зоните на съвместната работа между страните. Това каза пред Bulgaria ON AIR бившият посланик на България в Албания и Косово Боби Бобев. Той обаче е сигурен, че в Македония ще има съпротива срещу документа.

Припомняме, че днес министър-председателят Бойко Борисов и премиерът на Македония Зоран Заев ще подпишат Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Освен за двустранните отношения, се очаква документът да допринесе за засилване на сътрудничеството между двете страни, за разширяването на транспортните връзки и комуникации, за улесняване на контактите между гражданите.

Подписването на документа беше договорено при посещението на Зоран Заев в София преди малко повече от месец. Проектът беше одобрен от парламентите на двете държави миналата седмица.

Според бившия посланик на България в САЩ Елена Поптодорова документът ще започне да омекотява настроенията и противопоставянията вътре в двете държави. Това обаче няма да стане веднага. Тя посочи, че особено значимо е въвеждането на термина "обща история".

„Моментът е исторически“, заяви в интервю за Bulgaria ON AIR евродепутатът Ангел Джамбазки.

Ако някой в България е виновен за македонския въпрос и македонизацията на Пиринска Македония, това е върхушката на БКП, каза Джамбазки. Според него сега БСП трябва да признаят направената в миналото голяма историческа грешка.

Джамбазки настоя, че „негативните отзиви в македонските медии не са много, просто Груевски притежава една част от медиите“.

Запитан кой е по-опасен за Македония, той каза, че това са югоносталгията и наследството на Коминтерна, което се прокарва като линия на поведение. „25 години се спира този договор“, допълни той.

Медиите в Македония пишат за днешния ден в зависимост от партийната принадлежност, каза пред БНР журналистът Виктор Канзуров. Тези, които са близки до правителството, пишат положително за договора, докато медиите, които са близки до ДПМНЕ и Никола Груевски, излизат с отрицателни отзиви. „За мен лично този договор е една или две крачки напред, но не мисля, че е нещо особено в момента“, каза Канзуров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Hahoto
преди 6 години
"не мисля, че е нещо особено в момента, каза Канзуров"Последните 10 думи изчерпват всичко останало по статията :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още