IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво следва след призива на управляващите ВСС да се саморазпусне?

Това е замитане на персоналната отговорност, смята бившият правосъден министър Христо Иванов

11:27 | 27.01.16 г. 1
Какво следва след призива на управляващите ВСС да се саморазпусне?

Какво следва след вчерашния призив на ГЕРБ и Реформаторския блок Висшият съдебен съвет (ВСС) да се саморазпусне с мотив поредицата от скандали около институцията и пораженията върху репутацията й?

Днес бившият правосъден министър Христо Иванов се обяви против поисканата оставка на ВСС. Според него без анализ на причините за критичните бележки в доклада на Европейската комисия (ЕК) смяната на Съвета би се превърнала в просто замитане на персоналната отговорност, заяви той пред БНР.

„Доста нескопосаният опит вчера да се посочат виновните за негативите в евродоклада е скроен така, че да не засегне интересите на главния прокурор. Общо взето беше направен опит да се разреши кризата така, както се разрешават ситуациите, когато губиш на карти. Отговорността е персонална“, коментира той.

„Във ВСС със сигурност трябва да има оставки, но е много важно да се направи разлика между тези, които с действията си са допринесли за негативите и критиките, и тези, които получават много силна подкрепа от Комисията в този доклад за своите действия. Разликата между това да заметеш един проблем и да го решиш често пъти е много тънка“, казва той.

По повод критиките в последния доклад на ЕК за правосъдието и съдебната система на България, който ще бъде представен официално по-късно днес, но междувременно в медиите излезе неговата чернова, Христо Иванов казва, че упреците са насочени основно към мнозинството във ВСС с водач главния прокурор Сотир Цацаров, а останалите критики са към работата на прокуратурата.

ЕК настоява за дълбоки реформи и препоръчва външен одит от международни експерти на работата на прокуратурата, което е безпрецедентно гласуване на недоверие от страна на нашите партньори, изтъква Иванов. Авторите на декларацията, които искат оставка на ВСС, не искат да се персонифицира вината, смята той.

"Ако бъде разгонен ВСС без да се направят нужните изводи, просто е рецепта да се тъпче на едно място", смята бившият министър на правосъдието.

На въпрос смята ли, че главният прокурор трябва да подаде оставка, той попита Цацаров в името на какво иска да остане на поста и с какво е полезен за обществото. "Мнозинството във ВСС се опитваше да възпрепятства реформата", допълни той.

„Не че ВСС не е изцяло компрометиран, но призивът на управляващите партии да се саморазпусне е противоконституционен“. Такова мнение изрази съдия Нели Куцкова пред Нова телевизия. 

„Това противоречи на разделението на властите. През декември се приеха промените в Конституцията и там изрично е записано, че настоящият ВСС продължава мандата си, докато изтече”, заяви Куцкова.  Какво се е случило за месец, попита тя.

Според нея призивът е „паническа маневра за отклоняване на вниманието”.

„В доклада има много критики към ВСС, но има и критики към законодателната и изпълнителната власт. За пръв път срещам да се позовават на практиката на Европейския съд по правата на човека, като цитират 45 дела, по които България е осъдена заради неефективно разследване. Това са дела, заведени срещу държавата от жертви на престъпления, но неефективното разследване се осъществява от МВР и прокуратурата”, заяви тя.

Според председателя на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров съдия Нели Куцкова в случая е права. Според него е учудващо как в Конституцията се урежда съдбата на висшия кадрови орган на съдебната власт, а след месец се излиза с призив тези норми да не бъдат спазвани.

Тъй като в черновата на доклада на ЕК е включен скандалът със съдиите Владимира Янева и Румяна Ченалова, той смята, че това е изключително учудващо.

„Когато европейските експерти се срещнаха с членовете на ВСС, никой от тях не попита за този случай”, заяви Тодоров пред Нова телевизия. „Много ми е интересно откъде европейските експерти направиха тези изводи в доклада си, кой им подаде тази информация?”, попита той.

Междувременно лидерът на БСП Михаил Миков обвини управляващите в груба намеса в независимата съдебна власт. Той посочи, че в момента има институционална криза, която ще докаже доколко съдебната власт е способна да запази независимостта си. Миков подчерта, че зад скандалите около ВСС се крие опит за прехвърляне на отговорността и изместване на проблемите на съдебната система.

„Този състав на Висшия съдебен съвет не функционира нормално, замесен е в прекалено много скандали и не взема решения, които да убедят хората, че те работят за подобряване на качеството на правосъдието у нас. Хората във ВСС станаха по-известни с това, от кого са предложени“, заяви в студиото на Канал 3 Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок и член на правната комисия.

„ВСС прилича на кабинета „Орешарски“, заради всички скандали вътре. Съветът не работи“, каза Делчев, цитират от пресцентъра на ДБГ. Той даде пример със съдилища в Благоевград, които все още нямат назначени ръководители, въпреки че в петък беше в дневния ред на заседанието на висшите магистрати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Всъщност, волно или неволно Иванов също става част от димката, като и той отвлича вниманието. Дали пазят прокурора или не не зная но пазят министър-председателя. И дори без да знаем дали Янев е пратил СМСа на Борисов и без да знаем кой го е пратил на Янев и без нищо друго, безспорно установения факт, който никой не отрича, че Борисов е препратил СМСа на Лозан Панов е достатъчен, в една нормална демокрация и общество, незабавно да се иска оставката на премиера. Защо го е препратил? Защо изобщо праща СМСи на Панов? Защо изобщо му има телефона? Това е достатъчно, за да се заключи че Борисов поне се опитва да влияе на съдебната власт, а за това, всеки политик следва да слезе от политическата сцена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още