IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ с нов призив за ограничаване на сивата заетост

Широка гласност на сериозни нередности за работодатели, които наемат работници „на сиво“, препоръчва синдикатът

12:41 | 07.10.15 г. 1
КНСБ с нов призив за ограничаване на сивата заетост

В днешния Световен ден „За достоен труд” КНСБ призовава работодателите и правителството за подкрепа на всички инициативи за ограничаване на сивата заетост и бизнес.

От синдиката апелират за предприемането на спешни мерки в краткосрочен план, включващи даване на широка гласност на сериозни нередности за работодатели, които наемат работници „на сиво“; усъвършенстване на Закона за обществените поръчки в посока към по-голяма прозрачност; ограничаване на разплащанията в брой до 5 000 лв.; недопускане на участие в неформалната икономика на имигранти, както и за българи – емигранти в други страни.

Сред мерките следва да бъдат и въвеждане на ваучери за услуги в домакинствата, които насърчават използването на декларирани работници, посочват от Конфедерацията.

Увеличаване и разширяване на проверките за контрол на трудовото и осигурителното законодателство за надомните и дистанционните работници също е важна мярка, допълват от КНСБ.

1,8 млрд. работници (или 60% от работната сила в света), по данни на ОИСР, са в сивата икономика, напомнят от синдиката.

Ежегодната загуба от укриване на данъци в ЕС-28, според ЕК, се равнява на 1 трилион евро. Цифрите за България са не по-малко тревожни - различни източници оценяват нейния дял от 13,4% (НСИ, 2011 г.) до около 31% от БВП при средно ниво от около 18% за ЕС .

В своя доклад относно изпълнението на Конвергентната програма и Националната програма за реформи ЕК предупреди, че България губи около 25 млрд. лева в резултат на компании, опериращи в сивия сектор, напомнят в апела си от КНСБ.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Godo
преди 8 години
Десните вярват, че лошото носи добро. Че когато лошият стане достатъчно? богат, той ще помогне за развитие на справедливостта и благоденствието на всички. Демек оправдават кражбите и корупцията, и експлоатацията. На прав поглед изглежда логично да е така, и на ЗАПАД да са достигнали така по този начин СОЦИАЛНАТА СИ държава. Но защо хиляди години не се е стигало до социална държава, а едва чрез марксистките идеи и борби се стига до социалната държава. И най-силните синдикати са на ЗАПАД, с най-силни синдикати и ограничения на ДЯСНОТО - ОЛИГАРХИЯТА. Първата световна война ражда социализмът, заради появата на ненаемната армия и нуждата от лечение и пенсиониране на войниците. Втората световна е за да убие социализмът и социалната държава, тоест да върне капитализмът и статуквото - каквото е бил преди Първата световна. Десните консерваторите смятат че моралът е въпрос на традиции. Новите десни неолибералите, смятат че моралът е въпрос на изгода - на лична изгода. И ако се изпикаеш близо до гроздето на дядо си, и то се опръска с урина, и никой от купувачите не разбере, то няма проблем. Християнството смята че моралът е да правиш това което искаш да ти правят и да не правиш това което искаш да не ти правят. Левите движения смятат че морално е това което не вреди и е полезно за всички, и добавят правила - свобода, равенство и братство. Братство значи семейство, а в семейството има взаимопомощ и разбирателство - особено ако има свобода и равенство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още