IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ се застъпи за децентрализацията на общините

Меморандум за сътрудничество подписаха синдикатът и Националното сдружение на общините

17:35 | 06.07.16 г.
КНСБ се застъпи за децентрализацията на общините

Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) и КНСБ се обединиха около намерението съвместно да продължат натиска към управлението за децентрализация на общините. Това стана с Меморандум за сътрудничество, подписан от президента на КНСБ Пламен Димитров и Даниел Иванов, председател на Управителния съвет на НСОРБ.

Децентрализацията на общините трябва да даде необходимия финансов ресурс на местните власти, посочи Димитров.

По думите му разликите между възможностите на общините да генерират собствени приходи все още остават големи. Той изтъкна, че четири пети от общините имат положителен резултат на собствените приходи, тоест те трудно могат да се справят сами и харчат повече, отколкото имат.

Поне един процент, или 100 млн.лв., от данъка върху доходите трябва да отива в местната власт, каза лидерът на синдиката, цитиран от БТА.

Целта на документа е развитието на съдържателен социален диалог за стабилно и устойчиво развитие на общините. Двете организации ще предлагат общи мерки и действия за решаването на социално-икономическите проблеми. Те ще си сътрудничат за подобряване на нормативната уредба за местните данъци и такси, ще съдействат за създаване на условия за прилагането на гъвкави форми на заетост и ще си сътрудничат при реализирането на младежки програми и политики.

Президентът на КНСБ изрази съжаление, че независимо от успешния първи програмен период се констатира задълбочаване на регионалните различия. Това е тревожен факт, който показва, че независимо от усвоените средства начинът, по който те са ориентирани, не помага за развитие на местните области. Това се доказва от общия поглед върху местните финанси, посочи Димитров.

За миналата година задълженията на местните власти са 160 млн.лв. Наложени са близо 500 млн. лв. финансови корекции за целия програмен период, от които около една трета са финансирани в края на миналата година от републиканския бюджет чрез безлихвени заеми.

Продължават процесите на централизация на публичните ресурси, а не на децентрализация, посочи Пламен Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още