IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конституционният съд спря три въпроса от референдума на Трифонов*

Въпросите за електронно гласуване, намаляване на броя на депутатите и мажоритарен избор на директорите на МВР отпадат

16:47 | 28.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Конституционният съд спря три въпроса от референдума на Трифонов*

Конституционният съд реши, че три от общо шестте въпроса за референдум, иницииран от "Шоуто на Слави Трифонов", противоречат на Конституцията. Това става ясно от решението на съда с докладчик Кети Маркова. Съдът бе принуден да се произнесе, след като в края на май президентът Росен Плевнелиев поиска той да разгледа дали три от въпросите са в съответствие с Конституцията на страната ни. 



Трите въпроса, които президентът атакува и сега отпадат, са за дистанционното електронно гласуване, за намаляването на броя на депутатите на 120 и дали директорите на областните дирекции на МВР и началниците на районните полицейски управления да се избират с мажоритарно.

След решението в бюлетината, която Централната избирателна комисия (ЦИК) ще подготви, трябва да отпаднат противоконституционните въпроси, като се запази поредността при останалите.

Референдумът на Слави Трифонов бе приет от парламента през май без редакция на въпросите, макар че част от депутатите ги обявиха за противоконституционни. През пролетта Народното събрание реши и че допитването ще се проведе заедно с президентските избори наесен, припомня Dnes.bg.

По-рано през годината инициативен комитет на "Шоуто на Слави" внесе подписка с 673 481 подписа за референдум. Според закона за допитванията при наличие на над 400 хил. подписа Народното събрание е длъжно да се произнесе положително.

Междувременно президентът Росен Плевнелиев заяви в съобщение до медиите, че приветства решението на Конституционния съд, тъй като според него то защитава Конституцията и развитието на пряката демокрация. 

*Новината е допълнена в 17.24 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още