IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитирането се свива през август, делът на лошите кредити расте минимално

През месеца намалява само съотношението на лошите и преструктурирани потребителски кредити

10:40 | 24.09.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Кредитирането се свива през август, делът на лошите кредити расте минимално

През август кредитната активност в България се понижава в сравнение с месец по-рано, но е по-висока спрямо предходната година. Освен това делът на лошите и преструктурирани кредити от общия кредитен портфейл на банките се увеличава минимално, докато все пак намалява при потребителските заеми.

През август вътрешният кредит намалява с 0,16% до 55,98 млрд. лв. в края на месеца, показва паричната статистика на Българска народна банка (БНБ). На годишна база показателят бележи ръст от 0,9%.

Август донесе спад при почти всички типове кредитополучатели. Фирмените заеми намаляват с 0,21% до 35,85 млрд. лв. в сравнение с юли, когато започнаха да забавят своя темп на прираст. Жилищните кредити са с 0,43% по-малко спрямо предходния месец и през август се понижават до 8,84 млрд. лв.. При потребителските спадът е от 0,03% на месечна база до 7,36 млрд. лв.

Спадът на търсенето може да се обясни с принципно ниската кредитна активност през летните месеци. Ситуацията около Корпоративна търговска банка също оказва влияние, но по-скоро на нагласите, отколкото на търсенето и предлагането на кредит, тъй като на годишна база все още има ръст. При потребителските кредити той е в размер на 0,9%, при жилищните - 0,5%, а при фирмените - 2,9%.

Всъщност повишение има при един сравнително малък и бързоразвиващ се пазар, а именно кредитите за финансови предприятия, които се увеличават с 3,89% на месечна и с 31,2% на годишна база до 1,25 млрд. лв. към края на август 2014 г. Според методологията на БНБ финансовите предприятия са застрахователните дружества и пенсионните фондове, както и финансови предприятия, ангажирани със спомагателни финансови дейности.

През август делът на лошите и преструктурирани кредити* от общия кредитен портфейл на банките (без овърдрафтите) се покачва до 22,3%. Нивото нараства минимално спрямо юли, когато изчисленията на Investor.bg на базата на данните на БНБ показаха, че то е най-ниското от декември 2011 г. насам.

Дял на лошите и преструктурирани кредити Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
sp001
преди 9 години
не бъркаш, но пропускаш две неща, първо твоите 1000 лв. са кредит взет от някой друг, второ кредитът от 900лв ще стане депозит от името на трети, следва нов кредит и т.н. с две думи дори и при 0% лоши кредити , последните на опашката пак ще пият студена вода по простата причина че няма как кредитите да се върнат веднага и всички да си получат депозититев този смисъл положението с лошите крредити не променя драстично нещата, стига да са добре обезпечени, тогава просто активите ще преминат от едни ръце в други, от друга страна ако не са добре обезпечени (с други думи парите са откраднати ) тогава наистина доста хора ще пият студена вода и то не само последните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
dr.5rov
преди 9 години
Къде бъркам:Дал съм заем 1000 лв на средно статистическа банка (депозит). Тя има законно право (банкиране с частичен резерв) да даде 900 лв от тях като кредит. От тях 900*0.22 = 198 лв няма да се върнат или ще се върнат в необозримото бъдеще (преструктурирани). Така от моите 1000 лв ще останат само 1000 - 198 = 802 лв. Хубаво, ако банката има печалба 22% и повече може да ми ги върне и дори лихва да ми даде. Иначе, когато отида га ги тегля и ако съм назад в опашката ще пия една студена вода. Така ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 0
studioaa
преди 9 години
Значи в Испания 12% ниво на лошите кредити било много, а в България 22% било малко?? Що за логика това??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 9 години
:) Числото на лошите кредити е динамично , но случайно стой на около 20 % :) вече 3-4 г. . Демек - постоянно се попълва !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
data
преди 9 години
Зависи от рентабилността на банките . Загубите ( провизиите ) са за сметка на печалбата на банката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
Лъско
преди 9 години
Сигурно си прав, но дали 22.3% лоши и преструктурирани кредити е нормално ниво?Какво казва икономическата теория по въпроса?Какво е критичното ниво на този показател?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 1
popo323
преди 9 години
Абе вие нормални ли сте , мислите ли че някой вярва на подобни неща ? Много ясно ,че всяка банка крие истинският дял на лошите кредити . Първо тя трябва да отделя допълнително провизии за всеки лош кредит , второ това води до сътресения в нея . Нали се сещате ,че ако една банка обяви ,че 30% от кредитите са и лоши , то е ясно ,че ще е на драстична загуба и счетоводно няма как вече да я скрие. Настава паника , почва теглене на депозити и системата се срива не за дни , а за часове . Положението се видя ясно какво е в КТБ , в повечето други банки не е по различно . Не случайно и банките се чудят как да избегнат независими чужди одити в тях и си измислят резултати по някакви вътрешни техни правила .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още