IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК глоби Български авто съюз за нарушения на Закона за защита на конкуренцията

Дружеството е глобено с 90 хил. лева

17:13 | 23.12.15 г.
КЗК глоби Български авто съюз за нарушения на Закона за защита на конкуренцията

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби „Български авто съюз” за нарушения на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК). Санкциите са три – по 30 000 лв. за всяко едно от трите установени нарушения на ЗЗК.

Антимонополният орган приема, че дружеството е увредило доброто име на инициатора на производството - Сдружение „Български автомобилен съюз”, чрез публикуване на невярна и дискредитираща информация, свободно достъпна за всяко лице от територията на цялата страна.

Това е станало чрез интернет страницата www.шофьорскикурс.com в периода от 7.10.2012 г. до 7.10.2013 г. и www.шофьорски-курсове.com в периода от 22.07.2013 г. (датата на регистрация на домейна) до 7.01.2014 г., пише в съобщение на сайта на КЗК.

След образуване на производството ответното дружество не е предприело никакви действия за премахване на невярната информация от интернет пространството до 07.01.2014 г. КЗК приема, че подвеждащата и невярна информация може да окаже значително негативно влияние върху конкуренцията.

Глобената компания, според антимонополния орган, е осъществила нарушение на ЗЗК, изразяващо се в имитация на логото (комбинираната марка) на сдружението „Български автомобилен съюз” в периода от 7.10.2012 г. до 7.01.2014 г. След образуване на производство ответното дружество не е предприело действия за премахване или промяната на използваното лого и ясното разграничаване на конкурента.

Според КЗК „Български авто съюз” ЕООД използва имитиращи интернет страници. Комисията приема, че действията на дружеството са в състояние да причинят негативен ефект върху конкуренцията и върху дейността на молителя.

КЗК отчита и липсата на съдействие от страна на санкционираното дружество.

В решение на комисията се посочва, че и сдружение „Български Автомобилен Съюз”, и  „Български Авто Съюз” се занимават с обучения на шофьори.

Санкционираната компания е ползвала освен сходно лого и еднаква рекламна снимка на интернет страницата си - момче и момиче, които показват шофьорските си книжки, еднаква със снимката на сайта на сдружение „Български Автомобилен Съюз”.

На заглавната страница на „Български Авто Съюз” е имало съобщение, адресирано до потребителите, с което те се предупреждават да „внимават за имитатори”, без да са посочени имена на такива. Поради което, ако един потребител попадне на сайта на „Български Авто Съюз” е възможно да остане с впечатлението, че молителят е имитатор, отчита КЗК.

В същото време се допълва, че сдружение „Български Автомобилен Съюз” е създадено през 2008 г., а „Български Авто Съюз” ООД – 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още