IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗП подкрепя идеята за индивидуални договори с топлофикациите

Подобна промяна изисква поправки в Закона за енергетиката, каза председателят на КЗП

18:37 | 08.02.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Комисията за защита на потребителите (КЗП) подкрепя идеята потребителите да имат възможност да сключват индивидуални договори с топлофикационните дружества. Това каза председателят Димитър Маргаритов пред БНР, цитиран от пресцентъра на Комисията.

„Ако тези икономически оператори желаят да осъществяват дейността си в съвременните условия и съгласно утвърдените стандарти почти навсякъде – и в страната, и извън нея, това е напълно нормално и би трябвало да се случи“, каза той.

Маргаритов отбеляза, че подобна промяна изисква промени в Закона за енергетиката, но с конституирането на новия парламент би могло да бъде направено. 

Председателят на КЗП направи сравнение с договорите при мобилните оператори.

„Както може 3-4 милиона потребители да сключат индивидуални договори с мобилните оператори, например, би трябвало да е възможно да го направят и с Топлофикация тези 400-500 хиляди домакинства, които са абонати в София”, коментира Маргаритов.

По повод продължаващата авария с парното в няколко столични квартала председателят на КЗП обясни, че в нормативните актове са предвидени мерки, които могат да бъдат предприети и потребителите да потърсят правата си, включително и обезщетение.

Отговорността е на този, който е поел ангажимента да достави услугата, каза Маргаритов.

Маргаритов припомни, че ако гражданите имат съмнение относно коректността на месечните си сметки за парно или ток, следва да подадат жалба до доставчика, като до произнасянето му не са длъжни да заплащат фактурата, както и не следва да им бъде спирана услугата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още