IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗП забрани фиктивни намаления на електронен магазин за мебели

Търговецът не е доказал, че съответните артикули са продавани на посочената стара цена поне един месец преди обявяването на намалението, както е по закон

11:08 | 24.07.16 г.
КЗП забрани фиктивни намаления на електронен магазин за мебели

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на онлайн магазин за мебели да анонсира нереални намаления, които могат да подведат клиентите да сключат неизгодни за тях сделки. Търговецът няма да има право да прилага нелоялната практика в бъдеще, а за установеното нарушение съгласно Закона за защита на потребителите ще му бъде наложена санкция в размер до 30 000 лв., съобщават от комисията.

Търговецът е обявил на сайта си отстъпки от 23% и 33% на някои модели на предлаганите от него мебели. В хода на проверката на контролния орган търговецът не е успял да предостави убедителни доказателства, че съответните артикули са продавани на посочената стара цена поне един месец преди обявяването на намалението, каквото е изискването по закон. Това на практика означава, че е напълно възможно да е вдигнал цените за кратко, за да анонсира по-голям процент намаление или пък изобщо никога да не е предлагал тези мебели на по-високата цена, посочена като стара.

Отстъпка в размер на 1/3 или дори 1/4 от цената на по-скъпи стоки, каквито са мебелите, несъмнено би повлияла на потребителя при вземането му на решение за покупка. Рискът от това да остане с впечатлението, че му се предлага изключително изгодна сделка се увеличава в случаите, в които не е извършил предварително проучване на пазара.

Именно затова експертите на КЗП съветват хората преди да направят своя избор, да открият и сравнят повече предложения на няколко търговци за интересуващите ги продукти. За да направят най-подходящия за тях избор, е важно при съпоставката да обърнат внимание не само на цената, но и на някои основни характеристики като материали, от които са изработени, условия за доставка и монтаж, поддръжка и гаранционна отговорност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още