IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарският съюз иска промяна в КСО за санкциите на работещи в ТЕЛК

Текстовете са спорни и недостатъчно обмислени, твърдят лекари

16:58 | 11.11.15 г.
Лекарският съюз иска промяна в КСО за санкциите на работещи в ТЕЛК

Българският лекарски съюз настоява за нормативна промяна на текстове в Кодекса за социално осигуряване (КСО), регламентиращи налагането на санкции на работещи в ТЕЛК и НЕЛК. Това каза д-р Галинка Павлова, заместник-председател на БЛС, цитирана от БТА.

Текстовете на чл. 110 от КСО според БЛС са спорни и недостатъчно обмислени. Те дават възможност на контролните органи на НОИ да налагат персонални санкции на лекарите, работещи в ТЕЛК и НЕЛК.

Компетентността на този вид експертиза е изрично уредена в Наредба за експертизата на трудоспособността и не е правомерно да бъде отменяна с експертно заключение от експертиза в съдебно производство, тъй като се обезсмисля специалната й функция, каза тя.

По думите й текстовете на чл. 110 и последиците от тях застрашават и интересите на освидетелстваните лица, тъй като експертният орган, под страх от финансова отговорност, би се стремил да редуцира степента на увреждането в своето заключение. 

От ТЕЛК-Пловдив 15 от общо 18 работещи са подали заявление за напускане поради тези причини, а колеги от София и други градове са заявили подкрепата си за тях, както и намерение за подобни действия, каза още Павлова.

Липсват кадри за работа в ТЕЛК, заплащането е ниско, квалификацията им е специфична, липсва и възможност за онлайн-подаване на документи от страна на пациента, за да се избегнат лоши практики, очерта проблемите Павлова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още