IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лъчезар Богданов: България е интересна за чуждите инвеститори

Основен проблем е образованието, заяви икономистът от Индъстри Уоч

09:13 | 02.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

България е интересна за чуждите инвеститори. Често виждаме откриване на нови заводи и преместване на производства за мултинационални корпорации. Въпросът е защо това не се случва с по-бързи темпове. В България много от нещата стават бавно. Това заяви пред Bloomberg TV Bulgariа икономистът Лъчезар Богданов от Индъстри Уоч.

Според него на инвестиционната активност влияят негативните новини от страната, излъчващи несигурност, информация за организирана престъпност и бавна съдебна система.

Друг проблем е образованието. 

„Производителността на труда в България през последните 15 г. расте по-бързо от тази в еврозоната. В последните години имахме едно дъно на пазара на труда – 460 хил. съкратени работни места до 2012 г. Когато започна търсенето на хора, имаше хора със средно и високо ниво на квалификация. Сега остава група хора, които са неактивни или с ниска квалификация“, коментира икономистът.

В сегашната ситуация според него или трябва да се правят предприятия, в които да бъдат наети нискоквалифицирани, или те да бъдат обучавани, или пък да бъдат „откраднати“ квалифицирани кадри от конкуренцията.

Дългосрочният ни проблем е свързан с образованието, заяви икономистът.

След като създаването на работни места беше изключително концентрирано в експортни сектори като насочено към износ индустриално производство, бизнес услуги, ИТ сектор, колцентрове, съпорт и аутсорсинг услуги, тези сектори се очаква да отбележат малко по-бавен ръст, заяви икономистът по повод публикуван наскоро доклад на Индъстри Уоч.

Раздвижването на пазара на труда в последните години дава оптимизъм на домакинствата. Самите предприятия в последните няколко години не инвестираха, а изплащаха дълговете си. Банките са третият играч на пазара – след глобалната криза и периода на лоши кредити, после ситуацията с КТБ и решението за стрес тестове на банките вкара сектора в ситуация на висока консервативност и предпазливост, отбеляза Богданов.

Не е въпросът дали банките имат депозитен ресурс, кредитирането е поемане на риск, което може да се случи, когато има позитивни очаквания за икономиката и и ако банките работят в предвидима регулаторна среда, допълни той.

Вижте още във видеото:


Можете да гледате още в сайта на Bloomberg TV Bulgariа.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още