IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Райков: Оставката на Ренци ще затрудни спасяването на италианските банки

Не е ясно ще има ли приемственост в политиката за банковия сектор, смята българския посланик в Рим

14:44 | 05.12.16 г. 4
<p>
	Матео Ренци. Снимка:<em> Архив Ройтерс</em></p>

Матео Ренци. Снимка: Архив Ройтерс

Оставката на италианския премиер Матео Ренци ще направи по-сложно спасяването на италианския банков сектор, смята посланикът на България Н. Пр. Марин Райков. Пред Bloomberg TV Bulgaria той припомни, че кабинетът е бил гарантирал изкупуването на лошите кредити от частни инвеститори.

Не е ясно обаче при смяната на властта дали ще има приемственост в тази политика.

За последните 71 години от Втората световна война Италия е сменила над 60 правителства, тъй като Конституцията ѝ е била така замислена, че да предотврати издигането на авторитарни лидери от типа на Мусолини на власт, каза Райков.

Реформата на Ренци щеше да промени една трета от Конституцията, гарантирайки стабилността на правителствата, правейки по-трудно срещу тях да се издигат вотове на недоверие, допълни той.

"Факт е, че при повечето референдуми в Европа гражданите дават отговор не на поставения въпрос, а на този, който им поставя въпросите", допълни българският посланик в Рим.

Какво още коментира Марин Райков можете да видите във видеото:

Случващото се в Италия след референдума можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 7 години
Сегашната парична система е с грешно управление.При подобреното управление на парична система е без наличие на сега допускано грешно управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
Значи такава била работата. Да дадат права на Ренци и Ко. да нагушат италианските банки с парите на данъкоплатците. Защо ли все повече заприличват нещата на един неотдавнашен случай в България и една "незначителна кризичка" от 2008 г.Какво става със свободния пазар и свободата да фалираш като си некадърен и си хвърлял чуждите пари на вятъра? Като са управлявали некадърно да фалират. Хората ще поизгорят, но ще се справят. Некадърниците в затвора за дълги времена.Значи свободния пазар е хубаво нещо докато някои лапат яко. Като го закъсат и търчат държавата да ги спасява. Еб..ти лицемерите, а на бедняците разправят колко хубаво било на свободния пазар."In public services, we lag behind all the industrialized nations of the West, preferring that the public money go not to the people but to big business. The result is a unique society in which we have free enterprise for the poor and socialism for the rich."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
QUANTUM
преди 7 години
Коментар на още един господин, който беше служебен премиер - после се командирова за посланник в Италия. Циркаджия...Проблемът в Италия както и в цяла Европа е, че махнаджиите станаха повече от създаващите продукт хора.Митев> Какво означава подобрено управление?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
Иван Митев
преди 7 години
Италианските банки не страдат от политици, а от сгрешеното управление на Еврозоната.При запазване на сгрешеното управление на Еврозоната щетите нарастват.За спасение на банките е необходима Еврозона с подобрено управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още