IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марешки планира да купи петролна база и да внася самостоятелно горива

Бизнесменът твърди, че в България горивата са свръхнадценени

10:14 | 20.01.16 г. 48
Марешки планира да купи петролна база и да внася самостоятелно горива

Фармацевтичният бос Веселин Марешки, който отскоро навлезе на пазара на горива, планира  да купи петролна база, за да си осигури самостоятелност при вноса. Бизнесменът заяви това в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

В края на миналата година Марешки откри собствена бензиностанция и сериозно засегна  конкуренцията, като пусна горива на значително по-ниски цени. Това доведе до километрични опашки  пред бензиностанцията му..

Днес бизнесменът коментира, че скоро планира ново намаление на цените на дизела с между 5 и 10 ст. „Печелим от бизнеса си и ще продължаваме да инвестираме. Търсим вариант за купуване на петролна база, за да внасяме самостоятелно горива“, каза той.

По последна информация следващата бензиностанция ще бъде изградена отново във Варна, но предстои откриване на обекти и в цялата страна.

Реалната цена на горивата е тази, която е на международната борса. В България в момента има свръхнадценки по веригата търговец на едро – търговец на дребно – бензиностанция и затова се получава така, че ние купуваме горивата с марж 40-50 ст. над цената на търговеца на едро, коментира още Марешки. "Аз показвам, че точно този висок марж дава възможност за навлизане на нов играч на пазара", твърди бизнесменът.

Според него след няколко месеца по-ниските цени на горивата ще се възприемат за нещо нормално и цялата страна ще се съобразява и ще продава на тези нива.

Марешки обяви, че очаква Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да вземе мерки и да нормализира пазара. Той предлага с решение на парламента да се въведе регулация на търговията и да се сложи максимална надценка за търговците.

„Купуваме от вносителите, които са 4-5 фирми в страната. Не можем да предложим нито по-качествено, нито по-некачествено гориво, то е едно й също, въпросът опира до една по-достъпна надценка“, категоричен е Марешки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

47
rate up comment 0 rate down comment 1
lubomir.la
преди 8 години
Колко търговци трябва да влязат на българския пазар за да се въведе нова регулация? Всеки случай най-важното е крайния резултат, а именно по-добрата цена за бизнеса и гражданите. За държавата остава въпроса би ли се лишила от БВП, защото надценката е взаимосвързана, нали?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 9 rate down comment 0
ledosvetlenie
преди 8 години
Мизантроп не се прави на гламaвМиналата година по точно по това време цената на нафтата на ОМВ беше 1,85 при цена на петрола 48 долара и 1.73 лв за доларВ момента петрола пада до 26 долара и при 1,80лв за долар цената по бензиностанциите е същата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 11 rate down comment 1
Miraka
преди 8 години
Да, разбира се, че е така. Мисълта ми беше, че всеки продукт, използващ за суровина петрол, носи различна печалба на този, който преработва. Освен това от 1л петрол не се получава 1л бензин, а мизантроп директно вадеше цената на 1л петрол от цената на 1л бензин, за да изчисли "непетролните" разходи, което според мен е грешен подход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 12 rate down comment 1
bstoyano
преди 8 години
Само да доизясним и че от петрола не се прави само бензин, а и много други продукти - горива, разтворители и суровини за други производства. така че процентът на оползотворяване на 1 литър петрол по спомен е над 90%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 8 rate down comment 3
kalendar
преди 8 години
Защо намесваш наемите? Тогава правеха повечето бензиностанции, до сега са ги избили в пъти, т.е. сега трябва да им е по-лесно да смъкват. Всичките им инвестиции в недвижими имоти са се избили. Освен това, аз лично не знам някъде да има бензиностанция под наем-всички са на купени парцели. Заплатите са с двуяко значение-тогава и да са били по-ниски, то по-малко са пазарували хората в магазините към бензиностанциите, а и по-малко са потребявали бензин. Отново сега могат да си позволят по-малък марж, за да печелят от оборот. Или и хотдог-а за 3,29(май толкова беше) в Лукойл им е почти на загуба?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 1 rate down comment 3
Miraka
преди 8 години
Без да се заяждам, нали знаеш че от 1л петрол не става 1л бензин. Различните фракции на петрола имат различна цена, производствени разходи и печалба и сметката става по-сложна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 8 rate down comment 7
STRAHO
преди 8 години
Ето как се правят свръхпечалби. Как се осребрява власт за сметка на глупаците които ги избират. Ето един герой на НПО тата в България. "От 19 януари Върховната административна прокуратура (ВАП) спира използването на ваксините Еувакс и Пентаксим, защото те не са разрешени за употреба в България. Това научи Гласове от свои отлично информирани източници от прокуратурата."==Нека отгатнем резултата. "Няма виновни". " използването на ваксините Еувакс и Пентаксим, защото те НЕ са РАЗРЕШЕНИ за употреба в България." ...и какво като не са разрешени? БГ деца...кой го е грижа!? После били слабоумни. :) Седнали на Марешки кусури да търсят. :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 10 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
ейй значи в тая държава от 3 неща се правиха до сега свръхпечалби - горива, нарк*тици и простит*ция====="Ако сборуваме преките и умишлени загуби за реализация на идеи и бизнес начинания на политическата класа през последните години, можем да ги изчислим на $33 млрд. Ако добавим и нелегално изнесените само за последните 10 години $24,5 млрд., резултатът е смразяващ за размерите и стандарта на малка държава като нашата. България е лишена заради наглост, зависимости и крадливост на върховната политическа класа от около $55-60 млрд. Днешна България е понесла тази огромна загуба заради своите управници и червените олигарси, които безконтролно и директно я ограбваха."==При всяка една бизнес активност в БГ свръхпечалбите са огромни. Има една уловка обаче. За да си бизнес активен, задължително ти трябва човек във властта. Колкото по нагоре е толкова по зашеметяващи ще са и печалбите. :) Марешки направо им бърка в носа. :)))) Сигурно са му бесни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 8 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
"... ейй значи в тая държава от 3 неща се правиха до сега свръхпечалби - горива, нарк*тици и простит*ция ... сега ще останат само 2"===Заблуждаваш се. Няма бизнес в България който да просъществува БЕЗ престъпления и все със свърх печалби. Затова и доходите на населението са по зле от африканските. GFI: "За 10 години нелегално са изнесени $24, 500 млрд, при Станишев рекорд"Парите, които са изнесени, преведени или депозирани на място в чужбина са детайлно засечени от западни банки по направление и произход и са само сбор от нелегални финансови операции. Те са отразени в абсолютната си точност и в доклада на GFI. Когато финансов министър на Българи е Пламен Орешарски, а председател на бюджетната комисия в парламента е Йордан Цонев, изтичането на незаконните пари към западни банки е с уникални размери. Докладът на GFI съобщава, че например през 2007 г. нелегално от България са изнесени $4, 641 млрд. През следващата 2008 г. сумата вече е $5,358 млрд."..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 0 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Чакай чакай, какви бяха заплатите през 2002ра? Наемите, цената на тока? :)Ето сметката е проста, при 100 долара за барел, литър петрол е 88 ст. а бензина 2.60.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още