IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мартин Димитров: Липсват гражданските номинации за нов състав на КЗК

Депутатът от Реформаторския блок очаква от кандидатите позиция за предстоящата проверка на пазара за горива

09:48 | 09.03.16 г.
Мартин Димитров: Липсват гражданските номинации за нов състав на КЗК

Своето разочарование и известен скептицизъм относно издигнатите кандидати за нови членове на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) изказа депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров пред БНР.

Той допълни, че е очаквал големите неправителствени и граждански организации да предложат (чрез народните представители) свои кандидати със сериозен авторитет и репутация.

"Така останаха единствено кандидати, предложени от политически партии", каза депутатът и допълни, че се надява изслушването, насрочено за по-късно днес, да опровергае неговите съмнения.

Димитров посочи още, че неправителствени организации, с едно изключение, не са поставили и въпроси пред бъдещите членове на антимонополната комисия. За него това е показателно, че "изслушването изглежда ограничително и недостатъчно представително".

Решението кой да бъде подкрепен от депутатите за член на Комисията трябва да бъде именно на база на неговото представяне пред парламентарната комисия по икономика и визията му за развитието на органа, а не на политически интереси, категоричен беше Мартин Димитров.

Един от неговите критерии за това дали кандидатът е подходящ, ще бъде отношението му към картелите.

"Най-вече за мен е важен пазарът на горива", каза депутатът и допълни, че по време на изслушването ще задава на номинираните въпроса как ще се справят с факта, че през 2015 година цените на горивата у нас са били по-високи от средните в ЕС.

Димитров допълни, че ако не получи задоволителен отговор относно предстоящото разследване на картела на горива, което предстои след секторния анализ на пазара, няма да подкрепи нито един от издигнатите кандидати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още