IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Местан: ДПС е изчерпана като модел и за тази партия започва обратното броене

ДОСТ ще бъде радикална, натовска и евросъюзническа партия, подчерта лидерът й по време на нейното основаване

14:45 | 27.02.16 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

ДПС е изчерпана като модел и за тази партия започва обратното броене. Това заяви доскорошният председател на движението Лютви Местан на днешното заседание на Инициативния комитет за учредяване на новата политическа партия „Демократи за отговорност, свобода и толерантност“ (ДОСТ), цитиран от БТА.

„Затова всички ние, хора от различни поколения, повярвали някога в идеалистичната кауза на правата и свободите, за чието знаме се представяше ДПС, сме се събрали да поставим основите на истинска, автентична, либерална партия на България в името на огромна, скъпоценна, национална, демократична, а това означава патриотична кауза", посочи той.

Тук виждам само патриоти, български патриоти, подчерта Местан. По думите му в залата на хотела, в който заседава Инициативният комитет, са герои от съпротивата срещу т. нар. Възродителен процес, някои от първоучредителите на ДПС, както и много млади хора. Той благодари и на дамите, които са в залата.

„Каузата ни е патриотична, ние сме патриоти на гражданската либерална демокрация, която не изключва, а включва“, подчерта Местан.

Той заяви, че ще разчитат не само на гласовете на разочарованите от ДПС, а на всички български граждани.

„В основата на нашата идея е тази за реална, а не фиктивна правова държава, каза Местан. Учредителите ще работим за отговорност да се реформират системите на обществено-икономическото развитие, да се търси и носи отговорност за всичко, което държи България между тоталитаризма и демокрацията“.

„Трябва да защитим каузата си и разбирането си за гражданска демокрация, да скъсаме с олигархията и задкулисието и да се върнем към перспективата на прозрачни и естествени политически отношения, просветена гражданска енергия и разбирането, че това ще бъде възможно в условията на силен, укрепнал и мултикултурен ЕС, силно, принципно и ефективно НАТО", отбеляза той.

ДОСТ ще бъде радикална, натовска и евросъюзническа партия, подчерта Местан. По думите му изборът за тях никога не е бил между Турция и Русия, а е "избор да бъдем реален съюзник и стожер на евроатлантическата демокрация срещу беззаконието и произвола".

Според него европейската демокрация и свобода са съкровена кауза и на демократичната руска интелигенция. Местан заяви, че дължат отговор на въпроса "защо сега, сега ли сме прогледнали".

"Отговорът е категоричен: Виждахме, но си затваряхме очите, правехме компромиси в името на единството. Носим отговорност, че превърнахме единството в самоцел, в своеобразен фетиш", каза той.

По думите му единство като "Аз съм единствен и ще ме следвате безропотно" не е единство, а авторитаризъм и точно това се е разкрило на 17 декември 2015 г. при речта на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

"На тази дата маските паднаха, разкри се и двуличието, амбивалентната същност на ДПС", посочи Местан. "Не моята декларация, а словото на г-н Доган бе стратегическа грешка", заяви Местан и припомни случая с декларацията от името на парламентарната група на ДПС по отношение на сваления от Турция руски самолет.

Според Местан дълбоко в себе си депутатите от ДПС осъзнават, че с речта си Доган е разцепил ценностно ДПС. Тази реч е ценностен вододел, посочи Местан.

"Доган реши да сведе пронатовската ми позиция до протурска, внуши съмнение за политика на пета или шеста колона, и така обслужи проруските настроения в българското общество. Отрече се от верния път, по който ДПС се движеше при моето председателство, пътят на автентичния евроатлантизъм", каза той.

"Ако в нечий ум се върти безумната идея да потърси измислени основания за нерегистрирането на партия ДОСТ, нека да знае, че с присъствието си в тази зала днес всички вие казвате най-важното - ДОСТ вече е регистрирана в сърцата на хиляди български граждани и няма сила, която да я спре", завърши словото си Местан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 8 години
Не ве, не съм чуждопоклонник! Ама как да Ви го обясня, че има три пъти повече погърчени българи, отколкото потурчени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 7
TomaNeverni
преди 8 години
Стоенчо бегай да се записваш.Сигурно вече си сложил феса както ти казах преди време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
"Тук виждам само патриоти, български патриоти, подчерта Местан..."Пълен таш.ак !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 18
Стоян Петров
преди 8 години
Колкото и да не ви се иска с агента на КГБ Ахмед Дотан е свършено! Тези хора все пак са етнически турци. Не е нормално да са проводник на руската имперска политика. Извинявам се, но глупости за неоосманизма не ми се слушат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 5
Бате Пешо
преди 8 години
Гнусен ***.Много ми се иска да видя кой ли ще е този съд дето ще му регистрира гнусната партийка.От къде има пари тоя да прави партии????Ние имаме ли служби ДАНС разузнаване?Докога ще го търпят тоя гнусен ислямист?Има ли Полиция има ли Прокуратура в тая държава?Просто го арестуват обвиняват го в държавна измяна и в панделата до живот ба си наглеца долен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Лицемерен т-у.р-ч.и-н.Д.о-л-е.н л-ъ.ж-е.ц!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още