IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Местният добив на природен газ намалява наполовина през октомври

В България са добити 3,22 млн. тона въглища, показа статистиката на НСИ

12:33 | 30.12.15 г.
Местният добив на природен газ намалява наполовина през октомври

Добивът на природен газ от находищата в България намалява с 50% през октомври на годишна база, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). В страната са добити 5 млн. куб. метра, което представлява намаление от 16,7% спрямо септември.

Намаленият добив се компенсира от увеличен внос на суровината от Русия, става ясно от данните. През октомври доставките на природен газ в страната са в размер на 235 млн. куб. метра, което представлява ръст от 11,4% спрямо същия месец на 2014 година. На месечна база доставките се увеличават с 36,6%.

Всъщност този ръст не е необичаен предвид факта, че през есенните месеци активно се нагнетява газ в хранилището в Чирен. През тази година в газохранилището бяха нагнетени около 450 млн. куб. метра природен газ, които трябва да покрият недостиг на суровината през зимния сезон.

Статистиката показва още и разнопосочни движения по отношение на производството на електрическа енергия през октомври. На месечна база има минимален ръст от 0,7 на сто, но спрямо октомври 2014 година производството намалява с 10,4 на сто. В страната са произведени 3,58 хил. гигаватчаса електроенергия, като основната част от тях са реализирани на вътрешния пазар - 2,7 хил. гигаватчаса.

Доставките на електроенергия през октомври се увеличават и на месечна, и на годишна база. Според данните на НСИ спрямо септември 2015 година увеличението е от 10,9 на сто, а спрямо октомври 2014 година - от 0,4 на сто.

През октомври производството на твърди горива в страната намалява с 10,6% до 3,22 млн. тона. На годишна база няма промяна по отношение на добитите количества. Доставките също се свиват с 11% на месечна и с 2,7% на годишна база до 3,29 млн. тона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още