IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Миков: Изборните резултати не предполагат "голяма коалиция"

Все още не е уточнена дата и формат на нови консултации с ГЕРБ, коментира червеният лидер

16:15 | 24.10.14 г.
Миков: Изборните резултати не предполагат "голяма коалиция"

Трудно се решава въпросът за голяма коалиция у нас с резултатите от изборите и 84-те мандата на ГЕРБ и 39-те на БСП. Този коментар направи лидерът на БСП Михаил Миков преди срещата си с представители на Международния съюз на социалистическата младеж.

„В България изборите не дадоха възможност за голяма коалиция. Тя се прави с големи партии, както в Германия“, обясни още той, цитиран от пресслужбата на партията си. Според Миков това е и причината да се говори за „широка коалиция“, водят се консултации и се търсят трети и четвърти партньори.

„Ние отстояваме нашите предизборни ангажименти“, заяви категорично червеният лидер.

По негови думи ГЕРБ са изпратили принципна покана за нови преговори. Не е уточнена обаче нито датата, нито форматът на разговорите. „Когато се изяснят тези неща, в Народното събрание или на друго неутрално място, ще участваме в консултациите“, заяви Миков.

Припомняме, че през миналата седмица партията, която спечели най-много депутати на предсрочните избори – ГЕРБ, проведе разговори с парламентарно представените партии. След тях броят на партиите, с които преговаря, беше редуциран до четири и от сметките отпаднаха "Атака", "България без цензура" и ДПС. 

След вторите срещи беше съобщено за сближаване на позициите с Реформаторския блок, както и за съгласие за водени политики с Патриотичния фронт и АБВ. Втората среща с БСП тепърва предстои.

Подписано споразумение все още няма с нито една от партиите, като има вероятност и за създаване на правителство на малцинството.

В понеделник ще бъде първото заседание на 43-то Народно събрание, а броени дни по-късно ще започне и процедурата по връчването на мандатите за сформиране на правителство.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още