IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерският съвет ще преработи доклада за състоянието на отбраната

В сегашния си вид документът показва, че армията само частично може да изпълнява функциите си по охрана

13:41 | 31.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Правителството ще оттегли внесения за разглеждане в Народното събрание доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016 година. Решението беше взето по време на заседанието на Министерския съвет, пишат от пресцентъра на институцията.

Докладът беше одобрен от служебното правителство, текстовете гласят, че армията ни може да охранява страната „само частично“. Коренно променената стратегия за сигурност налага увеличението на бюджета за отбрана до 2% от брутния вътрешен продукт (БВП), отбелязва се в документа.

Според сегашния кабинет докладът не е просто „информационен документ“, а трябва да представлява ангажимент на изпълнителната власт за осъществяването на политиките в областта на отбраната на страната.

„След проведените предсрочни парламентарни избори се налага извършването на нов, задълбочен преглед на документа и неговото повторно внасяне в актуализиран вид за разглеждане от страна на правителството и Народното събрание“, решиха министрите.

С отделно решение Министерският съвет промени Наредбата за условията и реда за осъществяване на дейностите, свързани с оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

С промените се оптимизира редът за изготвяне на списъците за снемане от употреба на оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, както и за безвъзмездно предоставяне на оръжия и боеприпаси на юридически лица на бюджетна издръжка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още