IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на финансите е отличник по прозрачност, според доклад

Програма Достъп до информация класира министерствата според времето, за което отговарят на запитвания на граждани

17:36 | 05.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министерството на финансите е отличник по прозрачност и предоставяне на достъпна и удобна информация за гражданите. Това показват данните от доклад на „Програма Достъп до информация“, публикувани днес.

Според проучването финансовото ведомство е с най-висок рейтинг и сред министерствата, които отговарят навреме на запитвания по Закона за достъп до обществена информация.

По този критерий най-зле се представят Министерството на културата, министерствата на туризма, на младежта и спорта, както и Министерският съвет. Въпросните ведомства редовно просрочват 14-дневния законов срок за отговор на запитване или не отговорят изобщо. 

В периода 7 февруари – 31 март 2017 са анализирани и оценени 566 интернет страници на административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, задължени да предоставят информация, както и независими органи на власт.

Целта на проучването е да оцени как институциите изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация и други нормативни актове за публикуване на информация в интернет и как отговарят на заявления за достъп по електронен път.

За пръв път бе отчитано дали страниците са съобразени с нуждите на хората със зрителни затруднения.

Според експертите, които са изготвили доклада, има повишаване на прозрачността в дейността на ведомствата, но все още се наблюдават пропуски при обявяването на резултатите от обществени поръчки, удобството при поднасяне на информацията за гражданите и коректността, с която се отговаря на запитванията по Закона за достъп до информация.

Към момента единствено Министерство на финансите отговаря на напълно на законовите изисквания за поддържане на онлайн информация. От „Програма Достъп до информация“ припомнят, че от 2008 г. публичните структури имат задължението да поддържат на интернет страниците си секции с достъп до информация, но до 2015 г. нямаше нормативно уредени възможности за оплаквания от граждани и санкции срещу тези, които не го спазват, затова имаше и видимо ниско изпълнение на това задължение, коментират авторите на доклада.

Според анализа се увеличават общините, които публикуват подробни отчети за бюджетите си, както и проектите, преди да бъдат одобрени. Сред първенците са Столична община (96%), Тетевен (100%), Хасково (98%), Плевен (98%). Най-слабо се представя община Ардино, която публикува едва 8% от задължителната по закон информация. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:28 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още