IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митницата в Свиленград ще бъде закрита, реши кабинетът

Към Агенция „Митници“ се създава Звено за информационна сигурност

13:38 | 30.12.15 г. 4
Митницата в Свиленград ще бъде закрита, реши кабинетът

Митницата в Свиленград ще бъде закрита. Това реши кабинетът на последното си заседание за годината. Въпреки протестите срещу закриването на митническия пункт правителството е убедено, че решението ще помогне за превенцията срещу корупционни практики в системата.

С решението си от днес Министерският съвет направи промени в Устройствения правилник на Агенция „Митници“, предвиждащи закриване на митница „Свиленград“ и създаване на „Звено за информационна сигурност“ в администрацията на Централно митническо управление. 

Със закриването на митница „Свиленград“ се цели превенция на корупционни практики и подобряване на работата, като ще се оптимизират човешките, финансовите и материалните ресурси и те ще се насочат за по-ефективно изпълнение на контролните функции на митническата администрация, посочва се в мотивите към решението.

Звеното за информационна сигурност ще осъществява контрол за спазване на изискванията за сигурност на информационните системи на митническата администрация, ще осъществява политиката за информационна сигурност на Агенцията за защита на обработката, съхранението и разпространението на информацията.

Една от основните функции на новото звено ще е да ръководи дейностите, свързани с постигане на мрежова и информационна сигурност на Агенция „Митници“, както и да следи за прилагането на правилата за информационна сигурност и управление на риска в администрацията.

Новото административно звено ще отговаря за защитата на интелектуалната собственост и материалните активи на Агенцията в областта на информационните и комуникационните технологии.

Разширяват се и функциите на дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ в Централно митническо управление, като се засилват координацията, контролът и ръководството върху цялостната дейност в рамките на Агенцията със специализирано техническо оборудване и технически средства с източници на йонизиращи лъчения.

Предвижда се да се създаде денонощен център за анализ на рентгеновите изображения, получени в хода на митническия контрол, който да обобщава резултатите, както и да координира и контролира дейностите по извършването на анализа.

С промените се актуализират и функциите на дирекции „Финансово-стопански дейности и обществени поръчки“, „Митнически режими и процедури“, „Митническо разузнаване и разследване“ и „Управление на собствеността и логистика“ в Централно митническо управление.

Структурните промени в Агенция „Митници“ се правят без промяна в общата численост на персонала.

Припомняме, че Общинският съвет в Свиленград се обяви против закриването на митницата с мотив, че закриването на пункта няма да доведе до премахване на корупцията, а административната реформа може да бъде извършена на място. Беше обявена и готовност за протести и блокиране на пътища на граничния пункт Свиленград.

Работата на Министерството на финансите и на Агенция "Митници" е не да създава заетост, а да събира приходи. С програми за заетост се занимават други министерства, каза министърът на финансите Владислав Горанов пред журналисти по повод решението за закриване на Свиленградската митница, допълва БТА.

Междувременно независимият общински съветник Живко Желев обяви, че от 1 януари в Свиленград започва подписка срещу решението на Министерския съвет за закриване на местната митница.

По думите му се очаква да има гражданско неподчинение и блокиране на пътища край граничния пункт. Днес той е имал разговор с представители на спедиторските фирми и е получил уверение, че ще го подкрепят. Живко Желев каза още, че се очаква да бъдат освободени 50 митничари. На последната си сесия съветниците приеха декларация, че не са съгласни със закриването на митницата в града.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 4
bgMan
преди 8 години
Нема лабаво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
Сините камъни
преди 8 години
Митницата в Свиленград ще бъде закрита, реши кабинетът в сянка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
melon
преди 8 години
Много ясно е, че ще протестират. Куче пуска ли кокала?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 6
Rumen Andonov
преди 8 години
Това е едно от най-безумните и комични решения на нашите мутромафиотски управници.Защото:1.Доколкото се разбра,митническиту услуги на свиленградската митница се местят в Бургас. 2.Управниците ни за сетен път доказаха,че правят в изгода на собствените си ***,а не в услуга на клиентите и гражданите на държавата. 3.Не става ясно по какви пътища ще вървят товарните камиони от и за Бургас,като знаем каква е инфраструктурата в южната част на бургаски регион,опиращ до българо-турската граница. 4.Няма такава държава в света,която,вместо да се бори с корупцията сред държавните си служители,да закрива определени звена и служби,мислейки си,че ще озапти корумпираните чиновници.Което в случая означава,че правителствените *** си мислят,че митничарите в Бургас ще са по-стока от тези в Свиленград.Известно е,че по целия свят в борбата с корупцията изключително активно участие вземат местата за изтърпяване на наказания,по-известни,като ЗАТВОРИ. 5.Специално за нашата страна,ако това е единственият и най-ефективният начин за борба с корупцията и кражбите,би следвало в близките дни да бъде закрит целия МС със съответните министерства,цялото НС,Президенството,службите за сигурност и ....въобще цяла България.Ха наслука!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още