IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли да се преодолее демографската катастрофа в България?

Намаляването на разликата в богатството с останалата част на ЕС е ключов въпрос, както и интеграцията на ромите, посочва се в анализ

12:22 | 14.08.17 г. 18
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Когато през 2007 г. България се присъединява към Европейския съюз (ЕС), страната има най-ниския жизнен стандарт от всичките 27 страни, посочва се в анализ на Берлинския институт за население и развитие, цитиран от агенция Фокус.

По това време средно българите разполагат с 4 300 евро годишно. Средностатистическата сума за ЕС е шест пъти по-голяма. Въпреки това българите тогава са оптимистично настроени за бъдещето си, защото през годините се случиха и много подобрения, посочва се в анализа.

От началото на XXI век БВП на страната нараства с 50%. Броят на работещите се увеличи с половин милион, а безработицата падна от 20% през 2001 г. до около 7%, подчертава се в доклада.

Обещанията за просперитет, дадени по време на политическата трансформация през 90-те години, изглеждаха изпълнени, а членството в ЕС бе символът и признанието на този успех.

За съжаление, с началото на световната икономическа криза България понесе тежък удар. От 2008 до 2009 г. БВП се сви с 4%. Хиляди работни места бяха изгубени, най-вече в сектори, които преди това се радваха на успех – строителството, търговията, текстила и туризма. Броят на работещите в България днес е с 330 хил. души по-малко, отколкото през 2008 г. Близо 40% от населението е заплашено от бедност и социално изключване, а България остава най-бедната страна в ЕС, констатира Институтът.

Демографските промени пречат на шансовете за просперитет 

Демографското развитие на страната прави трудно и наложително да се намали разликата в богатството с останалата част от ЕС. Това е така, защото България претърпява необичайна демографска трансформация. Не само, че българките имат по-малко деца, както и всички други европейки, но и здравната система е толкова разнебитена, че България има втората най-ниска продължителност на живота в Европа след Литва. Средно българите живеят 74,7 години.

През първите десет години от членството си в ЕС България загуби 4,4% от населението си заради повече смъртни случаи, отколкото раждания. Това е повече от всяка друга страна в ЕС.

В допълнение към това хиляди граждани емигрират всяка година в търсене на по-добър живот. Това са най-вече жителите на по-бедните северни части на страната. Тъй като много от тях са млади хора, тенденцията за намаляване и застаряване на населението се засилва още повече.

България е петата най-застаряваща нация в ЕС със средна възраст 43,6 години. Смята се, че в резултат на тези демографски развития през 2050 г. населението на страната ще бъде едва 5,6 млн. души. Това е с 1,5 млн. по-малко, отколкото днес. В такъв случай ще има само 1,5 работещи за всеки човек над 64 годишна възраст. В момента съотношението е три към едно.

Данните показват, че застаряването в България ще бъде още по-ясно изразено, отколкото в Германия, която в момента е първенец по средна възраст за ЕС. Освен това България ще бъде по-сериозно засегната, отколкото Германия, защото населението на последната има по-голяма финансова сигурност на старини. Ситуацията е съвсем различна в България, където 46% от жителите са заплашени от бедност на старини.

Предвид тези развития става изключително наложително да се затвори разликата в богатството с другите страни. Тук ключът е продуктивността, което ще рече средностатистическата производителност на работещите. Смята се, че продуктивността ще трябва да се увеличава с по 4% годишно, за да може България да достигне средните нива на ЕС през 2040 г.

Между 2010 г. и 2015 г. продуктивността в България обаче нараства с 2,5% годишно. За да се насърчи продуктивността в бъдеще, българската икономика трябва да бъде модернизирана. В момента страната произвежда основно продукти в дъното на класацията за добавена стойност. Няма друга страна от ЕС, която да има по-малък експорт на високотехнологични продукти. Заради лошата инфраструктура и голямата корупция България има и малка притегателна сила за чуждестранни инвеститори, пише изданието.

Образованието като ключов проблем

Последна актуализация: 04:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 6 години
коментара ми не се отнася до първите 5-6-7 коментара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 6 години
бааа колко малoyмници има в тоя форум ... щели да решът проблема като затворят границите и заробят хората ! ... на всички такива им пожелавам скорошна смърт !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 3
смехурко
преди 6 години
Естествено, че може стига да не се слушат доказано плиткоумните и със съмнително сексуално изразяване политици на ЕС.Направят ли се две простички неща успехът ни е в кърпа вързан: 1)Безразсъдно и безрезултатно харчените пари за така наречената ромска интеграция да се спрат.2)Тези пари да се насочат към ефективна имиграционна политика - подбор и осигуряване на нормални битови условия(на първо време) на квалифицирани работници(стругари, фрезисти, оператори на машини с ЦПУ и др.) и специалисти с висше образование - най вече инженери.Такива кадри има все още в Украйна, Молдова и Беларус.От там ще дойдат образовани и близки по манталитет хора.(нека вземем пример от Израел преди двадесетина години и от Полша в наши дни).С една дума *** с уан уей тикет нахт Дойчланд,а бели образовани люде заповядайте, ще бъдете подпомогнати с тези грешни "***" пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
Trakatrak'
преди 6 години
България се връща към състоянието си от османската епоха - множество трудно съвместими култури, етнически и езикови общности, които трудно общуват помежду си. Погрешна демографска политика, невъзможност и неспособност за провеждане на адекватни интеграционни програми и деконструкцията на националната общност е в ход. На това отгоре националисти профани на власт, които не знаят какво правят. Не става реч само за ерзац патреотарите. Тежка е царската корона!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
honaniga
преди 6 години
Съгласен съм, но как предлагаш да разрешим проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 1
honaniga
преди 6 години
Как да си задържиш работниците и какваж производителнодт очакваш от тях, след като работодателят им краде от тях като не ом плаща или им дава мизерни заплат за да се фука с последен модел Мерцедес. За влагане в нови технологии и дума да не става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 1
honaniga
преди 6 години
Абсолютно съм съгласен, че най-добрите трябва да вървят напред, защото те ще ни дърпат и нас.Идеята ми е, че всеки един трябва да има възможността да разкрие максималният си потенциал.Как ще разкриеш потенциалът си, като още като влезнеш в училище вече децата са разделени по произход, облекло, мама и тате. Едно дете ако не е щастливо в училище как ще отворено към знания и прогресивен манталитет.Обратното става и това го виждаме ежедневно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 4
honaniga
преди 6 години
Крайно време е тези 1% където ни окрадоха е да разберат, че за да продължават да правят пачка трябва да променят нещата бързо, иначе ще започнат да се самоизбиват.Не правя разлика между ром, българи или ***. По важното е да имат желание да работят. Наемал съм роми да ми работят и са ми вършели чудесна работа. Имал съм респект към тях и те се отблагодариха с чудесна работа. Бих казал, че повечето българи които съм наемал се правят на гъзари и искат много предварителни усковия, а и не се захващат за каквато и да е работа. Повечето ги влече далаверата и са на принципа да могат да лежат , а да падат кинти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 30 rate down comment 3
Hahoto
преди 6 години
В България, с малки исторически проблясъци, хората се спасяват самосиндикално. За разлика от ромския етнос, който е далеч по обединен в случай на нужда, българинът търси индивидуален път, за да реши проблемите си. За това е готов да даде рушвет и да получи такъв. И поради завистта е готов да очерни, принизи и унищожи всеки, който е по-кадърен от него, но не и да му даде път да се развива, та да не би да го застраши. За това толкова умен народ избяга от блатото на посредствеността и полека-лека откри нова родина, а децата му ще знаят за България съвсем малко, а внуците му никак. А тая надежда в ромите и направо комична. Просто и там по инициативните имигрират, а по неинициативните ще сторят това малко по-късно. Все пак ромите са чергарски етнос и като скакалците ще идат там дето има за папане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
Може, ако обаче българите поумнеят и започнат с масови активни граждански действия да реагират на всякакви нередности и несправедливости на масоно-мутренските политически недоразумения докато присъствието или доминацията им в управлението на България стане невъзможна.Няма нормално управление, когато в него има нагли и хитри корумпирани типове и прости мутренски недоразумения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още