IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли да се преодолее демографската катастрофа в България?

Намаляването на разликата в богатството с останалата част на ЕС е ключов въпрос, както и интеграцията на ромите, посочва се в анализ

12:22 | 14.08.17 г. 18
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

За да вдигне продуктивността си на желаното ниво, България ще трябва да вземе мерки, за да гарантира, че населението може да посрещне нуждите на пазара на труда. Компаниите, които искат да създават и изработват комплексни продукти, се нуждаят от опитни работници, като например мениджъри, инженери и компютърни специалисти. България има твърде малко такива. Това е така, тъй като образователната система едва се справя с това да предоставя най-рудиментарни умения и познания на учениците. На международното оценяване PISA през 2015 г. се оказа, че 40% от 15-годишните българчета не могат да четат и осмислят прости текстове, да решават лесни аритметични задачи, както и да проумеят най-базовите научни концепции.

Една от причините за тези слабости е специфичната структура на българската образователна система. За една пета от учениците образованието завършва след шест или седем години в класната стая, което е много по-рано, отколкото законовия изискван минимум.

Учебните програми на тези училища са слабо ориентирани към нуждите на пазара на труда. Все още няма сътрудничество между работодатели, политици и образователни институции, когато стане въпрос за формиране на учебните програми. Липсата на ясно дефинирани стандарти също пречи много. Въпреки големия брой инициативи и реформени програми през изминалите години, ситуацията не се е променила много.

По подобен начин висшето образование допринася малко за модернизацията на икономиката. Не само че качеството на научните изследвания и преподаването е по-лошо, отколкото в другите страни на ЕС, но и студентите често избират специалност, за които има по-малко търсене, като например хуманитарните специалности. Поради тази причина голям брой завършващи висше образование работят професии, които са под нивото на професионалната им квалификация. В Националната си стратегия за развитие на висшето образование България се опитва да насърчи студентите да се ориентират към професии с бъдеще, като инженерство, биотехнологии и компютърни технологии.

Тъй като ще отнеме няколко години да се видят позитивни резултати от тези инициативи, уменията на настоящата работна сила трябва да се развият чрез допълнително обучение. Резултатите от европейско проучване показват, че две трети от българите между 25 и 64-годишна възраст не знаят как да ползват правилно компютрите и интернет. Всеки месец едва 2% от работоспособното население се регистрира за участие в курсове по компютърна грамотност. Броят в ЕС средно е 11%. 

Друг потенциален ресурс за преодоляване на демографската трансформация може да бъде търсен сред тези, които нито работят, нито търсят работа. Близо една четвърт от населението между 25 и 64 години принадлежи на този "тих" резерв. Много жени не работят заради семейни ангажименти. България е и страната с най-дълго майчинство – 410 дни. Много жени пък напускат пазара на труда за години. В същото време тези, които принадлежат към поколението на бабите, често спират да работят преди пенсионната възраст, за да помагат при гледането на внуците си или други членове на семейството.

Неравностойни при всяко положение

Бедността е голям проблем в България. Тя обаче не засяга всички сегменти на обществото еднакво. Ромите, които са от 5 до 10% от населението, са особено застрашени. През 2011 г. три четвърти от тях са живеели в условия без най-основни неща, като тоалетна, кухня, душ или електричество. Само половината от тях имат здрави осигуровки, а продължителността на живота им е с 10 години по-малка от тази на българите. Тъй като рядко получават каквото и да е образование, те често са безработни или заети в нископлатени професии. Само 10 на сто от тях завършват средно образование. Близо две трети от ромите между 16-24-годишна възраст нито се обучават, нито работят.

Същевременно в България има голям брой спонсорирани от държавата и неправителствените организации инициативи, чиято цел е да помага на ромите. Образователните планове тук играят ключова роля. Заедно с неформални проекти като летни училища или програми за родители реформите в системата имат за цел да задържат децата в училище възможно най-дълго. Правителството въведе задължителна двегодишна предучилищна програма, както и целодневни училища. Семействата в нужда получават социални помощи само ако детето им посещава училище.

Частният сектор вече също организира обучителни програми, за да могат ромите да се реализират. Подобни усилия не се правят без дълбок мотив. Ромите са около 19% от хората, които пристигат на пазара на труда. Доколко добре или зле ще бъде интегрирано това малцинство може да е много важно за бъдещето на България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 6 години
коментара ми не се отнася до първите 5-6-7 коментара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 6 години
бааа колко малoyмници има в тоя форум ... щели да решът проблема като затворят границите и заробят хората ! ... на всички такива им пожелавам скорошна смърт !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 3
смехурко
преди 6 години
Естествено, че може стига да не се слушат доказано плиткоумните и със съмнително сексуално изразяване политици на ЕС.Направят ли се две простички неща успехът ни е в кърпа вързан: 1)Безразсъдно и безрезултатно харчените пари за така наречената ромска интеграция да се спрат.2)Тези пари да се насочат към ефективна имиграционна политика - подбор и осигуряване на нормални битови условия(на първо време) на квалифицирани работници(стругари, фрезисти, оператори на машини с ЦПУ и др.) и специалисти с висше образование - най вече инженери.Такива кадри има все още в Украйна, Молдова и Беларус.От там ще дойдат образовани и близки по манталитет хора.(нека вземем пример от Израел преди двадесетина години и от Полша в наши дни).С една дума *** с уан уей тикет нахт Дойчланд,а бели образовани люде заповядайте, ще бъдете подпомогнати с тези грешни "***" пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
Trakatrak'
преди 6 години
България се връща към състоянието си от османската епоха - множество трудно съвместими култури, етнически и езикови общности, които трудно общуват помежду си. Погрешна демографска политика, невъзможност и неспособност за провеждане на адекватни интеграционни програми и деконструкцията на националната общност е в ход. На това отгоре националисти профани на власт, които не знаят какво правят. Не става реч само за ерзац патреотарите. Тежка е царската корона!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
honaniga
преди 6 години
Съгласен съм, но как предлагаш да разрешим проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 1
honaniga
преди 6 години
Как да си задържиш работниците и какваж производителнодт очакваш от тях, след като работодателят им краде от тях като не ом плаща или им дава мизерни заплат за да се фука с последен модел Мерцедес. За влагане в нови технологии и дума да не става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 1
honaniga
преди 6 години
Абсолютно съм съгласен, че най-добрите трябва да вървят напред, защото те ще ни дърпат и нас.Идеята ми е, че всеки един трябва да има възможността да разкрие максималният си потенциал.Как ще разкриеш потенциалът си, като още като влезнеш в училище вече децата са разделени по произход, облекло, мама и тате. Едно дете ако не е щастливо в училище как ще отворено към знания и прогресивен манталитет.Обратното става и това го виждаме ежедневно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 4
honaniga
преди 6 години
Крайно време е тези 1% където ни окрадоха е да разберат, че за да продължават да правят пачка трябва да променят нещата бързо, иначе ще започнат да се самоизбиват.Не правя разлика между ром, българи или ***. По важното е да имат желание да работят. Наемал съм роми да ми работят и са ми вършели чудесна работа. Имал съм респект към тях и те се отблагодариха с чудесна работа. Бих казал, че повечето българи които съм наемал се правят на гъзари и искат много предварителни усковия, а и не се захващат за каквато и да е работа. Повечето ги влече далаверата и са на принципа да могат да лежат , а да падат кинти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 30 rate down comment 3
Hahoto
преди 6 години
В България, с малки исторически проблясъци, хората се спасяват самосиндикално. За разлика от ромския етнос, който е далеч по обединен в случай на нужда, българинът търси индивидуален път, за да реши проблемите си. За това е готов да даде рушвет и да получи такъв. И поради завистта е готов да очерни, принизи и унищожи всеки, който е по-кадърен от него, но не и да му даде път да се развива, та да не би да го застраши. За това толкова умен народ избяга от блатото на посредствеността и полека-лека откри нова родина, а децата му ще знаят за България съвсем малко, а внуците му никак. А тая надежда в ромите и направо комична. Просто и там по инициативните имигрират, а по неинициативните ще сторят това малко по-късно. Все пак ромите са чергарски етнос и като скакалците ще идат там дето има за папане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
Може, ако обаче българите поумнеят и започнат с масови активни граждански действия да реагират на всякакви нередности и несправедливости на масоно-мутренските политически недоразумения докато присъствието или доминацията им в управлението на България стане невъзможна.Няма нормално управление, когато в него има нагли и хитри корумпирани типове и прости мутренски недоразумения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още