IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москов обеща ясен регламент какво е спешност още този месец

Валидирани са протоколи с въпросници, с които става ясно какъв тип е спешността

12:07 | 12.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Основният проблем на работещите в Спешна помощ е свързан с липсата на ясен регламент какво е спешност. Това каза здравният министър Петър Москов пред журналисти в Министерски съвет.

Министърът съобщи, че с негова заповед са валидирани протоколи с въпросници, с които става ясно какъв тип е спешността. Тези протоколи ще бъдат въведени още този месец тестово след обучение на работещите, съобщи министърът. Предвижда се след време протоколът да бъде електронен.

На въпрос как гледа на идеята за санкции при неправомерно звънене с подобни оплаквания, Москов каза, че такива практики има много в Европа, но за него пътят е информиране на обществото и постепенно въвеждане на новите правила. Според него е възможно да има санкции, но това не би трябвало да е първата стъпка.

Той увери, че няма да допусне новият начин на работа да застраши живота на пациентите и затова крайният срок за въвеждането на протоколите е март следващата година.

Тази сутрин медици от Спешна помощ излязоха на протест заради лоши условия на работа.

„Няма лекар в софийската спешна помощ, чието възнаграждение да е под 2 хил. лв., дори са много над това“, обясни министърът. По думите му медиците не би трябвало да имат проблем с начина, по който се увеличават доходите им напоследък. Москов уточни, че не е казвал, че те са достатъчни на фона на тежкия труд, който извършват.

„От гледна точка на условията на труда и автопарка на Спешна помощ – всичко това е заложено в големия проект, който вече сме спечелили за преструктуриране, ремонт и обновяване на центровете за спешна помощ и спешните приемни отделения и закупуване на 600 нови линейки“, каза министърът.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още